PONIŠTENA DOZVOLA

Nelegalno izgradili obaloutvrde na Drini, Goraždani najavili podnošenje krivičnih prijava

Naša borba se nastavlja sve dok taj zid ne bude uklonjen ili dok se ne postigne rješenje koje će zadovoljiti i građane – kazao je predstavnik grupe “Spasimo Drinu”, Mirsad Kadrić

Piše: A. Bajramović

15.10.2020

Velike zidine - Avaz
Sa današnje press konferencije - Avaz
Poslali jasnu poruku - Avaz
Mirsad Kadrić - Avaz
Građani traže adekvatno rješenje - Avaz

Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH poništilo je urbanističku saglasnost i odobrenje za građenje obaloutvrde na rijeci Drini u goraždanskom naselju Luka.  

Ovi dokumenti proglašeni su ništavnim jer Gradska uprava Goražda nije nadležna za njihovo izdavanje. Za izdavanje urbanističke saglasnosti za građevine na vodotocima prvog reda, u koje spada i rijeka Drina, nadležno je isključivo Federalno ministarstvo prostornog uređenja, navedeno je u obrazloženju ministra Josipa Martića.

Dobili potvrdu

Ovim povodom predstavnici neformalne grupe građana “Spasimo Drinu” organizirali su vanrednu press konferenciju, sa koje su poručili da je ovo samo jedna u nizu dobijenih bitaka, ali da njihova borba nije završena.

- Skoro šest mjeseci nakon početka naše borbe za spas rijeke Drine od betonskih zidova, dobili smo potvrdu da je gradnja obaloutvrde izvršena na nelegalan način. Ovim putem najavljujemo krivične prijave protiv odgovornih u Gradu Goraždu, ali i svih odgovornih u ovom postupku, tako da ćemo sa svim informacijama upoznati najprije Tužilaštvo BPK, a potom i Federalnu upravu policije i SIPA-u – kazao je predstavnik grupe “Spasimo Drinu”, Mirsad Kadrić.

Podsjetimo, u sklopu projekta koji se finansira kreditom Svjetske banke, izgrađene su obaloutvrde na rijeci Drini. Dio na desnoj obali Drine, u dužini od oko 400 metara, izgrađen je u obliku nekoliko metara visokog betonskog zida koji je stanovnike Luke potpuno odvojio od rijeke pored koje žive.

Ohrabriti građane

- Naša borba se nastavlja sve dok taj zid ne bude uklonjen ili dok se ne postigne rješenje koje će zadovoljiti i građane, jer ne može niko doći u njihovo naselje i graditi kako mu padne na pamet. Svjesni smo da je veći dio posla završen, da obalu Drine sada niko ne može vratiti u prvobitno stanje i očekujemo da sa vlastima nađemo neko rješenje – dodaje Kadrić.  

Predstavnici neformalne grupe “Spasimo Drinu” se nadaju se da će svojim primjerom ohrabriti i druge da javno progovore o problemima koji ih muče i da se bore za svoja prava, jer se borba na kraju isplati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.