BPK GORAŽDE

Bičo: Sva okupljanja, a ide i predizborna kampanja, predstavljaju rizik

U posljednja tri dana u Goraždu 10 novooboljelih

Medina Bičo. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

15.10.2020

BPK Goražde je kanton koji zbog svoje veličine ima možda i najbolja iskustva koliko je poštivanje propisanih mjera vodilo ka stabilizaciji, a opuštanje izazivalo nagli rast broja oboljelih.  

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK, epidemiolog Medina Bičo, kaže da u posljednja tri dana i Goražde ima 10 novooboljelih, koji se javljaju uglavnom sa simptomima respiratornih infekcija. Povećan je broj zaraženih u firmama, a zbog nepoštivanja mjera u pogonima i autobusima javnog prijevoza zatražen je pojačan rad inspektora.

- Imali smo i pozitivnih slučajeva učenika u školama, više od 40 učenika i nastavnog osoblja u izolaciji. Sve se radilo o porodičnim kontaktima i nije došlo do transmisije virusa u školi. To nam je još jedan znak da se širenje virusa, ako se zaista pridržavamo higijensko – epidemioloških mjera, može zaustaviti. Znači, imali smo četiri učenika pozitivna na COVID-19, a nije došlo do prenosa na druge učenike - kaže Bičo.

Ona ističe da će daljnji razvoj situacije ovisiti od discipline, kako pojedinaca, tako i firmi, tržnih centara, prodavnica i svih ostalih. BPK je i ranije donosio mjere koje su se odnosile na nošenje maski u zatvorenom i na otvorenom, ograničen broj osoba u zatvorenom ili u automobilima, prvi je u FBiH zabranio rad nargila barova, a Krizni štab, kaže Bičo, spreman je reagirati u slučaju pogoršanja situacije.

- Hladniji dani donose povećan rizik od kapljičnih infekcija, tako da svi boravci u zatvorenom prostoru, sva druga okupljanja a sad nam ide i predizborna kampanja, predstavljaju rizik. Svjedoci smo da smo nakon svih, čak i porodičnih, okupljanja tipa svadbi, dženaza i rođendana, imali rast broja oboljelih - upozorava Bičo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.