DAN PENZIONERA U FBIH

Penzioneri darovima obradovali štićenike Doma za stare

Za 40 stanara u ovoj ustanovi dopremljeni su simbolični darovi

Uručeni paketi. A. Bajramović

Piše: Al. B.

25.10.2020

Povodom 25. oktobra, Dana penzionera u FBiH, predstavnici Udruženja penzionera Goražde posjetili su Dom za stare i iznemogle osobe.  

Za 40 stanara u ovoj ustanovi dopremljeni su simbolični darovi.

- Svake godine povodom Dana penzionera posjetimo ovu ustanovu, jer ovdje su i naši članovi koji su i naša briga. Svake godine ih obradujemo s jednim skromnim paketićem, a oni su kao djeca i raduju se tome. Žalosno je da i mi moramo pomagati ovoj ustanovi, jer smo prije mjesec dana donirali 20 džambo paketa pelena za odrasle – kaže Suljo Bekan, predsjednik Udruženja penzionera Goražda.

Suljo Bekan, predsjednik Udruženja penzionera Goražda. A. Bajramović

Dodaje kako penzioneri u FBiH Dan penzionera dočekuju boreći se da prežive, jer većina ih živi od skromnih primanja, nedovoljnih u vrijeme poskupljenja i najava novog rasta cijena. Samo u Goraždu 3.577 penzionera živi od 382 KM mjesečno.

- Kao papagaj ponavljam da penzioneri vrlo teško žive, ali bih najprije poručio njima da se u vrijeme koronavirusa ne kreću bez prijeke potrebe. Jedino tako mogu sačuvati ono zdravlja što im je preostalo, jer od svojih penzija oni ne mogu kupiti zaštitnu opremu koja im je potrebna. S druge strane, predizborna je kampanja i penzionere su počeli svi da svojataju i vode brigu o njima. Mi znamo ko vodi brigu o njima tokom cijele godine, a ne samo pred izbore, jer jeftino je to što rade ovih dana – ističe Bekan.  

Direktor Doma za stare osobe Anes Begović. A. Bajramović

Direktor Doma za stare osobe Anes Begović, kaže da svaka pomoć ovoj ustanovi dobro dođe, posebno u vrijeme kada raste broj oboljelih u BPK Goražde i kada se poduzimaju sve mjere predostrožnosti kako bi se štićenici zaštitili od infekcije. Pet štićenika Doma je preminulo, a više od polovine bilo zaraženo koronavirusom u avgustu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.