UDRUŽENJE "FENIKS"

Oboljeli od multiple skleroze svako jutro „osluškuju“ simptome i tek onda planiraju dan

Stanje našeg tijela je nekad takvo da duša hoće sve, a tijelo ne može ništa, kaže Dijana Pleh

Piše: A. Bajramović

27.10.2020

Serhatlić i Pleh: Žalosno je da je dosta mladih već završilo u invalidskim kolicima. A. Bajramović

Prve simptome multiple skleroze Amela Serhatlić osjetila je u kasarni Kosova kod Ustikoline, gdje je bila na službi. Inače, kompletan radni staž, od 1992. do 2007. godine, provela je u vojsci, najprije kao ratna bolničarka ARBiH, a kasnije u profesionalnoj vojnoj službi. Prvo je osjećala trnjenje i vrtoglavice, strujanje niz kičmu pri saginjanju glave, ali svi nalazi su bili uredni. Tek poslije godinu i po, nakon što je uradila magnetnu rezonancu, dijagnosticirana joj je bolest, koja se klasificira kao hronična upala centralnog nervnog sistema.


Dugogodišnja borba

– Bolest napada mozak i kičmenu moždinu, a zavisno gdje se javljaju ti plakovi, neka vrsta ožiljaka, tako se manifestira na naš svakodnevni život. Kod mene ova borba traje već 15 godina i prošla sam svakakvih stadija. Vrtoglavica, nestabilnosti, ali duple slike su mi najgore. Traje pa se povuče, ali hvala Bogu uvijek sam pokretna bila – kaže Serhatlić. 

Zbog različitih barijera u svakodnevnom životu, ali i činjenice da ljude sa multiple sklerozom društvo praktično i ne prepoznaje, Amela je s prijateljicom Dijanom Pleh osnovala Udruženje “Feniks”. Baš poput feniksa, pojašnjavaju, osobe s ovom bolešću svako jutro dižu se iz pepela, “osluškujući” simptome i planirajući svoj dan.

Nekontrolirani pokreti

- Stanje našeg tijela je nekad takvo da duša hoće sve, a tijelo ne može ništa. Nijedan pacijent nema isto stanje, ali žalosno je da je dosta mladih već završilo u invalidskim kolicima. Jednostavno, ne znate hoćete li ujutro ustati, hoćete li moći stati na svoje noge, hoćete li vidjeti na svoje oči… Mi kad hodamo, često se međusobno zezamo, izgledamo kao pijane osobe. Nikad ne znaš kad ćete uhvatiti grč, spazam, kad ćeš imati neki nekontrolirani pokret – priča nam Dijana. 

U Udruženje u Goraždu, osnovano prije samo pet mjeseci, do sada se učlanilo 17 osoba, ali je broj oboljelih u Goraždu veći jer mnogi i ne žele da se zna za njihove zdravstvene probleme.

Zabrinjavajuće je što je u posljednjoj godini multipla skleroza dijagnosticirana kod novih pet osoba, ali i što su među oboljelima i 20-godišnjaci. 


Ministar zdravstva nema vremena da ih primi

U Goraždu za sada imaju podršku ljekara Harisa Mašnića i Sabine Gušo, dok ih vlast još ne podržava. Gradska uprava nema na raspolaganju poslovni prostor da im dodijeli, u budžetima nisu planirani jer je Udruženje formirano tek ove godine, a kantonalni ministar zdravstva još nije našao vremena da ih primi.

Nadaju se da će zajedno uspjeti olakšati život oboljelima, doći do terapija, pomagala poput štaka i štapova, pelena za one koji su nepokretni, ali i do sredstava potrebnih za skupe vitaminske terapije. Žele pomoći i jedni drugima, jer po saznanju od čega boluju mnogi psihički „padnu“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.