HEROJI GORAŽDA

Obilježena godišnjica pogibije Bekte Gacka i saboraca

Izviđačko–diverzantski vod 31. DUB bio je najistureniji u odbrambenim akcijama, posebno na početku rata, u danima eliminiranja snajperista po Goraždu

A. Bajramović

U Čaršijskoj džamiji u ulici Šukrije Kukavice u Goraždu je proučena hatma dova za petoricu heroja Izviđačko – diverzantskog voda 31. drinske udarne brigade ARBiH – Bekta Gacku, Enesa Bezdroba, Zaima Ikovića, Hasana Bešu i Kenana Fehrića.  

Svake godine, na ovaj način, porodice se sjećaju dana pogibije heroja, koji su dali izuzetan doprinos u odbrani i oslobađanju Goražda.

Izviđačko–diverzantski vod 31. DUB bio je najistureniji u odbrambenim akcijama, posebno na početku rata, u danima eliminiranja snajperista po Goraždu, a bio je aktivan i na drugim ratištima. Komandir voda Bekto Gacka i njegovi saborci Enes Bezdrob, Zaim Iković i Hasan Bešo poginuli su tokom operacije oslobađanja višegradskih teritorija 29. oktobra 1992. godine kod sela Donja Lijeska. Njihova smrt predstavlja jedan od primjera požrtvovanosti i hrabrosti, jer nakon pogibije jednog, ostali su ginuli pokušavajući da izvuku jedni druge, ne želeći ostaviti pogođene saborce. Izviđačko–diverzantski vod u nastavku rata nosio je ime svog komandira Bekte Gacka.

Dvadesetak dana nakon pogibije razmijenjena su tijela poginulih, ali 2016. godine je utvrđeno da se prilikom klasične identifikacije potkrala greška. DNK analizom ustanovljeno je da se u mezaru u groblju Kolijevke u Goraždu, s nišanom na kojem je uklesano ime Bekte Gacka, nalazi Selim Ramić iz Crnog Vrha. Nekompletni skeletni ostaci Bekte Gacka pronađeni su tokom ekshumacije u jezeru Perućac i naknadno su ukopani. Posmrtni ostaci Hasana Beše nikada nisu pronađeni.

Za doprinos u odbrani ovih prostora od agresije 1995. godine Bekto Gacka i Enes Bezdrob odlikovani su najvišim ratnim priznanjem značkom "Zlatni ljiljan".

NA VRH

Podijeli članak na