NOVO GORAŽDE

Na putu ka selu pronađena mina, građani pozvani na oprez

Radi se o protivtenkovskoj mini iz proteklog rata

Pronađena mina. A. Bajramović

Piše: Al. B.

2.11.2020

Na lokalnom putu prema selu Zemegresi, na području općine Novo Goražde, jučer je pronađena mina, a građani su upozoreni na oprez. Prema riječima predsjedavajućeg Skupštine općine Novo Goražde, Ibrahima Drljevića, prema prvim informacijama radi se o protivtenkovskoj mini iz proteklog rata, poznatoj po velikoj razornoj moći.  

Velika opasnost. A. Bajramović

- Povratnike želimo upozoriti da je u mjestu Zemegresi, u središnjem dijelu puta, otkrivena eksplozivna naprava. Pozvani su nadležni iz Civilne zaštite koji su konstatovali da se radi o nekoj vrsti mine. Mjesto je propisno obilježeno i molimo sve da ne prolaze tim dijelom i da ne pokušavaju ništa što bi moglo ugroziti njihove i živote drugih. S obzirom da su u toku radovi na elektrifikaciji sela, nadamo se da će zbog samog izvođenja radova uklanjanje mine biti izvršeno već danas – kazao nam je Drljević.

Naprava pronađena na lokalnom putu. A. Bajramović

Minu su primijetili mještani jer je prije par dana mašina radila na popravci puta kako bi se od subote počeo prevoziti materijal potreban za elektrifikaciju sela, te je tako najvjerovatnije otkriven sloj zemlje u kojoj je mina bila ukopana. Niko sa sigurnošću ne može reći da li se na putu i u blizini nalazi još mina, jer Zemegresi su tokom rata bili u blizini prvih linija fronta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.