SREDNJOŠKOLCI U GORAŽDU

Šiju maske, izrađuju vizire

Kabinete svoje praktične nastave pretvorili su u male radionice

Radionice za proizvodnju zaštitne opreme. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

6.11.2020

Učenici Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ u Goraždu kabinete svoje praktične nastave pretvorili su u male radionice za proizvodnju zaštitne opreme u jeku epidemije koronavirusa. Krojači šiju platnene višekratne maske, dok obrađivači plastike izrađuju zaštitne vizire, a sve s ciljem da svi učenici u BPK Goražde budu što bolje zaštićeni od oboljenja COVID-19.

Kabinet obrađivača plastike. A. Bajramović

- U početku je bilo malo teško, ali sad ide lakše, brže, bolje. Šivenje je lakše, ali krojenje je malo teže - govori Samir Ajanović, budući krojač.

Kako kaže nastavnik praktične nastave Ermin Džemidžić, ovakav vid angažmana učenika u sklopu redovne praktične nastave podržala je organizacija ''World Vision'', koja je osigurala neophodni materijal - platno, konac i lastike.

Bit će bolje

- Na nama je bilo da konstruiramo maske, što smo već i uradili, pa smo započeli da šijemo. Maske idu za malu djecu u osnovnim, ali i učenike u srednjim školama. Predviđeno je da uradimo oko 2.000 komada višekratnih maski, koje se mogu oprati na visokoj temperaturi, ispeglati i ponovo koristiti. Djeca fino rade, bit će sve bolje, a, ako i bude neka greška, neka nam halale - dodaje Džemidžić.

Džemidžić: Fino rade. A. Bajramović

U kabinetu praktične nastave za obrađivače plastike u toku su priprema i štampanje zaštitnih vizira, koji će biti isporučeni uposlenicima Doma zdravlja u Goraždu. Viziri se izrađuju na 3D printerima koje su, posredstvom Njemačke razvojne agencije GIZ, donirali ministarstvo vanjskih poslova Njemačke i Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Četiri printera


- Svaka škola je dobila po dva 3D štampača i po 60 kilograma potrošnog materijala. Zahvaljujući ovoj donaciji, učenici naše škole su u mogućnosti da na kvalitetan način izvode praktičnu nastavu, od modeliranja dijelova, pa do montaže konačnog proizvoda. Za jedan vizir potrebna su nam tri sata, imamo četiri printera i svi su u funkciji, a radit ćemo u skladu s potrebama. Želimo doprinijeti što lakšem prevazilaženju ove situacije izradom vizira koje ćemo donirati Domu zdravlja - pojašnjava nastavnik Haris Silajdžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.