TELEFONSKA SJEDNICA

Ovo su nove naredbe Kriznog štaba u BPK Goražde

Naredne stupaju na snagu danom donošenja, a primjenjuju se do 23. novembra 2020. godine

Vlada BPK Goražde. Arhiv

Piše: Al. B.

11.11.2020

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju i visoku incidencu oboljevanja kao i smrtnih slučajeva na području BPK Goražde, Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde održao je telefonsku sjednicu. Usvojena su nove naredbe čiji sadržaj prenosimo u cijelosti. 

- Zabranjuje se okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru. Navedena zabrana se odnosi i na dženaze/sahrane/sprovode, kao i druge vjerske i političke skupove, vjenčanja, proslave, seminare, kongrese, komemoracije, obilježavanje godišnjica i slično. Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva (2) metra između osoba, osim članova istog domaćinstva.

Dezinfekcija prostorija

- Nalaže se Ministarstvu obrazovanja, mlade,nauke, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da u školama gdje se odvija proces glasanja na lokalnim izborima nastava održava isključivo online modelom i to u periodu od 16 do 20. novembra 2020 godine. JU Zavod za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i škole da u tom periodu izvrši dezinfekciju prostorija,prozračivanje prostorija i druge higijensko-epidemiološke mjere potrebne za suzbijanje širenja Covid -19. . Pohađanje ostalih škola u kojima nema provedbe glasanja na predstojećim lokalnim izborima i predškolskih ustanova se nastavlja kao do sada. 

- Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama na području kantona, bez obzira na oblik vlasništva, kao i privatim praksama da obustave sve hladne programe, uz obavezno primanje samo hitnih slučajeva. Obustavljaju se redovni specijalističko-konsultatitvni pregledi u zdrvastvenim ustanovama, sa izuzetkom specijalističko-konsultativnih pregleda za koje se po procjeni specijaliste utvrdi da su neodloživi i hitni. Ovi pregledi se obavljaju u prijemnim ambulantama zdravstvenih ustanova na području kantona.

- Dozvoljava se pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru isključivo na sjedećim mjestima, uz obavezno pridržavanje preporuka od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH (higijensko-epidemioloških mjera) u skladu sa tačkom 1. ove naredbe, bez obzira na kvadraturu ugostiteljskog objekta uz poštivanje svih mjera distance između stolova od dva (2) metra i više i uz najmanje jedan (1) metar distance između osoba za istim stolom. U ugostiteljskom objektu u svakom trenutku ne smije biti više od 30 osoba u koje se ne ubrajaju uposlene osobe. Zabranjuje se rad ugostiteljskim objektima nakon 23 sata do 5 sati u jutro narednog dana.

- Ograničava se broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, malim obrtima i tržnim centrima. Dozvoljava se jedna osoba na 10 m² prostora s tim da ni u jednom trenutku u objektu ne može biti više od 30 osoba, u koje se ne ubrajaju uposlene osobe. Subjekti iz ovog stava dužni su pratiti broj osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske.

- Sve ustanove, preduzeća, institucije koje imaju organizovane restorane i menze unutar svojih objekata dužni su pridržavati se svih mjera koje važe i za ugostiteljske objekte iz tačke 4. ove Naredbe.

- Nalaže se svim pravnim i fizičkim licima da osiguraju redare/kontrolore koji će na ulazu voditi računa o dozvoljenom broju osoba u prostoru i vršiti provjeru sprovođenja mjera koje su propisane naredbama Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva BPK-a Goražde (obavezno nošenje zaštitnih maski), kao i preporukama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo BPK-a Goražde.


Pratiti ulazak putnika

- Zabranjuje se organiziranje svih amaterskih/rekreativnih treninga u zatvorenom prostoru, rekreativnim kontakt sportovima i to za sve koji nisu u takmičarskom-trenažnom procesu, kao i svim rekreativnim plesnim školama i kulturno-umjetničkim društvima.

- Nalaže se javnim gradskim prijevoznicima da angažiraju kontrolore/redare/vozače koji će pratiti ulazak putnika u vozila javnog-gradskog prijevoza prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Redari su dužni da ne dozvole ulazak putnika u vozila javnog gradskog saobraća bez zaštitne maske i preko dozvoljenog broja definisanog za svako vozilo. Nakon svakog turnusa prijevozno sredstvo treba dezinfikovati.

- Sve što nije regulisano ovom Naredbom primjenjivat će se direktno odredbe Naredbe Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva broj: 01-33-6301/20 od 09.11.2020.godine. (naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici).

- Ova Naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 23. novembra 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.