RADOVI U USTIKOLINI

Izgradnja džamije porušene 1941. godine

Projekt i potrebne dozvole osigurao Medžlis IZ

Uskoro unutrašnje uređenje. A. Bajramović

Piše: Al. B.

24.11.2020

Trenutna situacija nije odložila izgradnju džamije na Cvilinu kod Ustikoline, koja je dobila svoje obrise, a do kraja godine će, izgradnjom krova i ugradnjom stolarije, objekt biti zaštićen od vanjskih utjecaja. Idejni projekt i potrebne dozvole za ponovnu izgradnju džamije zapaljene 1941. godine osigurao je Medžlis IZ Ustikolina, koji je pokrenuo i akciju prikupljanja sredstava koja još traje, jer nakon “grubih” radova slijedi i njeno unutrašnje uređenje te izgradnja drvene munare iz krova, kakav je nekada imala.

Idejno rješenje. Avaz

Pretpostavlja se da je riječ možda i o najstarijoj džamiji u BiH, koja je bila dio vojnog kampa osmanske vojske iz perioda prije nego što je sultan Mehmed Fatih osvojio Bosnu.

Osmanlije su, prema historijskim podacima, još od 1418. godine imale stalne vojne posade u Bosni, a jedini prirodni gaz u gornjem toku Drine, koji je mogao služiti za prelazak rijeke, bio je na Cvilinu u Ustikolini. Prelaske vojske osiguravale su vojne posade smještene na obje obale Drine, a u sklopu vojnog logora na Cvilinu izgrađena je i prva džamija na ovom području.

Graditelji se nadaju da su pored seoskog mezarja pronašli upravo njene ostatke, jer druge džamije na ovom području nema, a nekoliko kamenih nišana u mezarju pored nje spada među najstarije u ovom kraju. Izgrađena je 30-ak godina prije nego što je osmanska vojska 1463. godine ušla u Bosnu, kasnije je postala džamija cvilinskog džemata, a u Drugom svjetskom ratu je zapaljena zajedno s desetinama bošnjačkih kuća u ovom mjestu, kada je ubijen i veći broj stanovnika Cvilina i okolice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.