REDUCIRATI TROŠKOVE

Obuća: Prihodi niži za oko 4 miliona maraka, u 2021. socijalni budžet

Umjesto 42,4 miliona KM, planiranih rebalansom budžeta, BPK Goražde u 2020, godini može računati na oko 39 miliona

Aida Obuća. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

2.12.2020

Budžet BPK Goražde do kraja godine neće moći biti ostvaren u planiranom iznosu od 42,4 miliona KM, pa iz Vlade BPK Goražde apeliraju na sve budžetske korisnike da se u decembru uzdrže od bilo kakvih bespotrebnih troškova. Prema riječima premijerke Aide Obuće, u odnosu na isti period prošle godine prihodi u budžetu kantona niži su za oko 15 posto, a najveće smanjenje, u iznosu od oko 4 miliona KM, desilo se u dijelu prihoda od indirektnih poreza.

- Znate da smo tokom 2020. godine uradili rebalans budžeta u iznosu većem od 42 miliona KM, ali prateći prihode tokom godine evidentno je da se taj iznos neće moći ostvariti. Ovim tempom očekujemo da će ukupni prihodi u ovoj godini iznositi oko 39 miliona KM, tako da će se planirani rashodi u decembru morati reducirati kako ne bi došlo do deficita od osam posto – kaže Obuća.

Obuća ističe da je, uprkos problemima, proveden kantonalni korona zakon, za što je izdvojeno oko milion maraka. Namjenska sredstva uplaćena od Vlade Federacije BiH od 4,1 milion KM iskorištena su za pokriće tekuće likvidnosti, izmirenju tekućih obaveza i podršku zdravstvu i privredi. Smanjenja troškova plaća i naknada uposlenima u administraciji, koji bi na taj način podijelili teret krize sa radnicima, nije bilo moguće jer su oni definirani kolektivnim ugovorima. 

Obuća dodaje da je tokom godine trošenje sredstava odobravano u skladu sa ostvarenim prihodima, ali da su na likvidnost uticala dugovanja iz prethodnih godina u iznosu od oko 4,5 miliona KM, pa će i u narednu godinu biti preneseno oko 3,5 miliona KM neizmirenih obaveza. 

– U toku je priprema budžeta za 2021. godinu, bez konkretnije i veće pomoći Vlade FBiH nećemo imati razvojni, već budžet kojim ćemo moći ostvarivati ustavne i zakonske nadležnosti. Zato očekujemo veću podršku od FBiH, jer procjene prihoda za 2021. nisu ohrabrujuće, osjetiće se nedostatak sredstava i posljedice pandemije, pa budžet može biti samo socijalni – ističe Obuća, najavljujući reduciranje troškova u svim ministarstvima.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.