ŽUPA "SVETI DOMINIK"

Misom u Goraždu obilježen najradosniji kršćanski praznik

Katolika u ovom gradu je malo, ali je radost velika, sa komšijama koji je s njima dijele – još i veća

Misa u župnom uredu "Sveti Dominik" u Goraždu. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

25.12.2020

U Župnom uredu u Goraždu malobrojni katolici iz ovog grada obilježili su najradosniji kršćanski praznik Božić. Malo ih je, ali je radost velika, sa komšijama koji je s njima dijele – još i veća.

Božić je vrijeme okupljanja, radosti i oprosta, kaže Tonka Matović, Goraždanka koja već decenijama radost svih blagdana dijeli sa sugrađanima. Zbog toga im je unaprijed, na svoj blagdan, uputila čestitke za pravoslavni Božić i Bajram.


Bili sretniji

Tonka kaže da je obilježavanje Božića danas drugačije, da se nekad i u mnogo skromnijim uvjetima bilo sretnije.

- Nije to samo ovaj dan, već od Adventa četiri tjedna i svaki put po jedna svijeća gori za sve ljude ovoga svijeta. Toliko su trajale pripreme, pa prije Božića imaju mladenci, pa za očeve, pa materice za majku … za sve po jedan tjedan. I jedna smokva je bila. I kocka za djecu, a to nam je bila bombona, to je ko sad helikopter – kaže Matović.

Sa malobrojnim vjernicima Tonka je prisustvovala svetoj misi u župnom uredu, nadajući se danu početka gradnje crkve blaženih Drinskih mučenica, za koju su pripreme u toku.


Misa u župnom uredu "Sveti Dominik" u Goraždu. A. Bajramović

Bolja budućnost za sve

- Treba nam da se poštujemo, bez obzira na vjeru i boju kože svi smo djeca Božija. Bog nas nije podijelio nego su nas na ovoj kugli zemaljskoj podijelili. Svaka vjera promovira ljubav, skromnost, poštovanje, to nam fali i da li ćemo to ikad stići to dragi Bog zna – kaže Tonka Matović.

Župnik župe “Sveti Dominik” u Goraždu, don Josip Tadić kaže da su čovječnost, međusobna solidarnost i obaveza da skupa gradimo bolju budućnost osnovne poruke na ovaj dan. A tinja nada da će u boljoj budućnosti, u gradu koji je jedna od važnih destinacija za katolike iz cijelog svijeta biti više vjernika. – Feniks je ptica koja se diže iz pepela. Svaki čovjeku i svećeniku svaka osoba mi je bitna i vjerujem da je, gdje su dvojica ili trojica na okupu, i Božija prisutnost tu. Raduje me ozračje koje mi je ovaj grad pokazao kao svećeniku koji je došao u jednu novu sredinu i bit će mi drago ako djelić svog bića ugradim u ovaj grad – ističe Tadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.