GORAŽDE

Porodica Obarčanin na rubu očaja, padavine pogoršale stanje sa klizištem

Topljenje snijega izazvalo je novo pomjeranje zemlje koja se u obliku živog blata zaustavlja iznad kuće

Obarčanin: Cilj je da spriječimo da blato uđe u kuću. A. Bajramović

Piše: Al. Bajramović

27.12.2020

Tokom cijele noći sa subote na nedjelju trajala je borba porodice Obarčanin sa klizištem koje se prije nekoliko mjeseci pojavilo iznad njihove kuće. Topljenje snijega izazvalo je novo pomjeranje zemlje koja se u obliku živog blata zaustavlja iznad kuće u ulici Muhidina Mašića Munje, u centru Goražda. Sa svakim satom raste i strah od težih posljedica.  

- Tačno je, izgleda kao živo blato i zaustavlja se kod zida, pojačavajući pritisak na cijeli objekat. Sada nam je samo cilj da spriječimo da blato uđe u kuću jer iza objekta klizi prema ulazu sa strane. Sami mnogo ne možemo učiniti, a nadamo se da će kuća izdržati težinu koja se povećava - kazao nam je Bećir Obarčanin.



Topljenje snijega izazvalo je novo pomjeranje zemlje. A. Bajramović

Već nekoliko mjeseci upozorava nadležne u Gradskoj upravi i civilnoj zaštiti da problem vlastitim sredstvima ne može riješiti, ali pomoći za sada nema. Ovaj put ih nije ni kontaktirao, jer vikend je a i nema nade da će dobiti drugačiji odgovor. Kazali su mu da je riječ o privatnoj imovini i da institucije ne mogu ništa poduzeti.

- Valjda je to tako kada poštujete procedure i zakone i kada se kulturno obratite da se nešto preduzme. Ovdje izgleda bolje prolaze oni koji nisu tako vaspitani - ističe Obarčanin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.