POSLIJE GODINU PAUZE

Šansa za otkrivanje karcinoma dojke na vrijeme: U KB Goražde počinju mamografski pregledi

Ovaj aparat služi upravo za njihovo rano otkrivanje, kazao je šef Odjela specijalističko – subspecijalističke službe dr. Mirzet Adrović

Tokom primopredaje mamografa. Al. B.

Piše: Al. Bajramović

12.1.2021

Kantonalnoj bolnici u Goraždu danas je predat na upotrebu mamograf, čiju su kupovinu zajednički finansirali Vlada BPK Goražde i preduzeće "Pobjeda Rudet". Nabavka uređaja koštala je oko 90.000 KM, kaže premijerka Aida Obuća, pa je tako nastavljeno jačanje kapaciteta bolnice.  

- Iz budžeta smo ovaj projekat finansirali sa 50.000 KM, a obratili smo se i privrednim subjektima i dobili smo podršku "Pobjede Rudet“ čijem se menadžmentu zahvaljujem – ističe Obuća.


Tokom primopredaje mamografa. Al. B.

Prije nego bude opipljiv

Direktorica bolnice, prim. dr Nermina Kamenica pojašnjava da, osim usluga sekundarnog nivoa, ova ustanova osigurava i dio koji pripada tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti, gdje spada i mamografija, kao dijagnostička metoda kojom se otkriva karcinom dojke.

- Zaista nam je drago što imamo nov aparat, jer onaj prethodni, a radi se o nekom starijem uređaju iz donacije, nije radio dugo vremena. Imamo žena koje čekaju preglede ili idu u Sarajevu i sada će sve ići brže i neće biti za tim potrebe – dodaje Kamenica.

Dr. Adrović: dijagnostiku najbolje je raditi u prvih deset dana menstrualnog ciklusa. Al. B.

Šef Odjela specijalističko – subspecijalističke službe u KB Goražde, dr Mirzet Adrović naglašava da je broj malignih tumora u porastu.

- Ovaj aparat služi upravo za njihovo rano otkrivanje. Smatra se da se uz pomoć mamografa tumor može otkriti čak i dvije godine prije nego što on bude opipljiv. Ovu dijagnostiku najbolje je raditi u prvih deset dana menstrualnog ciklusa – govori dr. Adrović.


Odustajale od pregleda

Predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser", Mersiha Pecikoza kaže da je ovo jedan od važnijih datuma u historiji ovog udruženja. Aparat koji je stavljen u funkciju nije toliko važan za članice udruženja, jer one su otkrile karcinom, te, iako sa kašnjenjima zbog epidemije, obavljaju preglede.

- Mamograf u bolnici prestao je da radi u januaru prošle godine i žene sa navršenih 40 godina ili koje uoče određene promjene na dojkama odustajale su od pregleda, pa je godina prošla bez kontrola. Bojim se da ćemo u narednom periodu imati povećan broj novootkrivenih karcinoma, jer svake godine smo imali značajan rast broja oboljelih, osim u prošloj kad nismo imali priliku da se pregledi rade u Goraždu. Nadam se da ćemo sada barem oboljenja otkriti na vrijeme – kaže Pecikoza.

Zahvalnica Hubaniću, koji nije bio prisutan, za podršku. Al. B.

Posebnu zahvalnost, osim Vlade BPK i menadžmenta bolnice, ona je izrazila Muhamedu Hubaniću, koji je već duže vrijeme, zbog lične, ali i podrške sa pozicije direktora "Pobjede Rudet", među prijateljima udruženja i njegovih članica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.