PANDEMIJA

U BPK-u spreman plan vakcinacije protiv koronavirusa

Kada uporedimo sedmičnu incidencu u odnosu na prethodnu, imali smo nešto više pozitivnih, ukupno 11 od testiranih 125 uzoraka, dok se osam osoba oporavilo, kazala je Bičo

N. Aj. / Fena
  • Bičo: Apelujemo na sve građane koji imaju simptome da se na vrijeme jave

    Bičo: Apelujemo na sve građane koji imaju simptome da se na vrijeme jave

    Foto: Avaz


Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde trenutno je aktivno 18 slučajeva koronavirusa, dok se u izolaciji nalazi 36 osoba – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

Prema njenim riječima, registriran je jedan smrtni slučaj, a od posljedica koronavirusa na KCUS-u je preminula starija muška osoba (1944.) iz Goražda, što je 41 smrtni slučaj na području tog kantona.

Tačna dijagnoza

Trenutno su u Kantonalnoj bolnici Goražde te na KCUS-u hospitalizirana po četiri pacijenta sa područja BPK Goražde.

- Kada uporedimo sedmičnu incidencu u odnosu na prethodnu, imali smo nešto više pozitivnih, ukupno 11 od testiranih 125 uzoraka, dok se osam osoba oporavilo - kazala je Bičo.

Istakla je da se bilježi veći broj pacijenata kod kojih se razvijaju komplikacije u vidu upale pluća, zbog čega se nužno i dalje pridržavati svih mjera koje su na snazi.

- Zbog toga apelujemo na sve građane koji imaju simptome da se na vrijeme jave i izoluju jer jako je bitno da se utvrdi tačna dijagnoza kako bi zaštitili svoje ukućane. Ima slučajeva da se ljudi kasno javljaju, kada se već razviju komplikacije - dodala je ona.

Vakcinacija prema prioritetima

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo potvrdila je da je spreman i plan imunizacije, iako se prve doze vakcine protiv koronavirusa u BPK očekuju do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca.

- U skladu sa uputstvima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, napravljeni su operativni timovi iz zdravstvenih ustanova i u toku je formiranje spiskova za v, a riječ je isključivo o zdravstvenim radnicima i štićenicima Doma za stara i iznemogla lica i njihovim uposlenicima - istakla je dr. Bičo.

Naglasila je da se detaljnije informacije o distribuciji vakcina, njihovom skladištenju i ostala uputstva očekuju na sutrašnjem sastanku, koji je zakazan u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na