BPK GORAŽDE

Došlo: Kako je moguće vršiti prijem policajaca kad je na snazi odluka o privremenom finansiranju

Prema riječima poslanika SDP-a, Suada Došla, politička situacija u ovom kantonu dovedena je do usijanja

Otkazana sjednica. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

25.1.2021

Samo sedam poslanika pojavilo se na početku vanredne sjednice Skupštine BPK Goražde, koja je zbog nedostatka kvoruma otkazana. Umjesto toga, poslanici Liberalne stranke, SDP-a, Naše stranke i DF-a, održali su konferenciju za novinare na kojoj su pomenuli niz tema o kojima su imali namjeru raspravljati – od potrošnje novca iz budžeta, međusobnih prijetnji unutar vlasti, do prijema policajaca u MUP BPK i sumnji da će u policiju biti primljeni podobni, a ne sposobni.      

Preuzeo mandat

Prema riječima poslanika SDP-a, Suada Došla, politička situacija u ovom kantonu dovedena je do usijanja, a tema je toliko da bi skupština trebala zasjedati u kontinuitetu. Došlo je, inače, preuzeo mandat u Skupštini nakon što je njegov kolega Ernest Imamović pobijedio na općinskim izborima i preuzeo dužnost gradonačelnika. - Za ovaj nepunih mjesec dana vidio sam da sistem ne funkcioniše, kako se odluke negdje donose i kako se koristi pandemija da se vlada pretvori u jedinu vlast u ovom kantonu – kazao je Došlo. 

Suad Došlo. A. Bajramović

Niz inicijativa podnijeće na prvoj sjednici Skupštine BPK koja bude održana, od toga da Kantonalna vlada dostavi izvještaj o dodjeli sredstava nevladinim organizacijama i odgovori kojim je udruženjima podijelila više od 50.000 KM na isteku prošle godine. Došlo očekuje i odgovor kako je moguće da se iz budžeta kantona sredstva interventno isplaćuju i za sport.

- Interventna sredstva se, po meni, mogu isplaćivati za zemljotres, požar, poplavu i druge prirodne nesreće – kaže Došlo. Poslanike će zanimati i odgovori kome su u oblastima turizma, ugostiteljstva, poljoprivrede i privrede dodijeljena sredstva u vrijeme pandemije. Ponovo će biti zatražen i izvještaj o kupovini kumunikacione opreme za salu Skupštine, pojašnjenje na koji način se takva oprema planira kupiti i za Vladu BPK.

Sumnje, optužbe i odgovore na njih posebno je izazvao konkurs za prijem 25 policajaca u MUP BPK Goražde, kao i proces unaprjeđenja policijskih službenika. Proteklih dana čule su se optužbe o pritiscima na rad policijskog komesara, komisija koje rade na ova dva konkursa, da su to radili najviši funkcioneri u kantonu, te da je politika unaprijed planirala ko će biti primljen na posao.

Konkurs treba poništiti

- Kako je moguće da se ide u ove projekte unaprjeđenja policajaca i prijema policajaca kad je na snazi odluka o privremenom finansiranju? To zakon o budžetima FBiH isključivo zabranjuje. Moje mišljenje je da konkurs za policiju treba poništiti zato što nije finansijski i društveno opravdano da se provede u ovoj situaciji. Za godinu dana 25 policajaca će koštati 600.000 maraka. Ja znam da fali policajaca, zbog penzionisanja, a posebno zbog unaprjeđenja nekih policajaca koji rade u kancelarijama – ističe Suad Došlo.  

Uz sve probleme koji su kulminirali nakon nedavne smjene Edite Velić (DF) sa pozicije predsjedavajuće Skupštine BPK, premijerka Aida Obuća (SDA) prijavila je prijetnje koje je navodno dobila od Velić, a jesu li njene poruke zaista bile prijeteće trebaju provjeriti istražni organi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.