POSTIGNUT DOGOVOR

Testiranja na koronavirus u BPK Goražde bit će nastavljena sutra

Moram ponoviti da mi ni za prošlu, ni za ovu godinu nemamo potpisan ugovor niti znamo cijenu koliko koštaju ti testovi, niti to imaju drugi kantoni, jer to je sve prošle godine otprilike bilo iz donacija, kaže Halilović

A. Bajramović

Kantonalna bolnica u Goraždu

Foto: Arhiv


Nemaju potpisan ugovor

- Kad je u medijima objavljen taj problem, nađeno je rješenje da od sutra idu testovi, a da se u međuvremenu Klinički centar, Vlada kantona, Ministarstvo zdravstva, zavodi, politika, da se dogovorimo kako će se dalje ta stvar finansijski regulisati. Moram ponoviti da mi ni za prošlu, ni za ovu godinu nemamo potpisan ugovor niti znamo cijenu koliko koštaju ti testovi, niti to imaju drugi kantoni, jer to je sve prošle godine otprilike bilo iz donacija – kazao nam je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde, Salem Halilović.

Podsjetimo, u decembru, a potom i prije nekoliko dana, iz KCUS-a su tražili da se testiranja izvršena u prošloj godini „pokriju“ odobrenjima Zavoda, odnosno garancijom da će takve usluge biti plaćene iz kantonalnog ZZO.

Neplaniran trošak

Prije nekoliko dana zatraženo je da svi uzorci ka UKC Sarajevo budu dostavljani uz takva odobrenja. S obzirom da je samo u prošloj godini izvršeno oko 10.000 testiranja osoba iz BPK Goražde, to bi proizvelo veliki, ali i neplanirani trošak u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK.

NA VRH

Podijeli članak na