POSTIGNUT DOGOVOR

Testiranja na koronavirus u BPK Goražde bit će nastavljena sutra

Moram ponoviti da mi ni za prošlu, ni za ovu godinu nemamo potpisan ugovor niti znamo cijenu koliko koštaju ti testovi, niti to imaju drugi kantoni, jer to je sve prošle godine otprilike bilo iz donacija, kaže Halilović

Kantonalna bolnica u Goraždu. Arhiv

Piše: A. Bajramović

3.2.2021

Nakon što su testiranja osoba na Covid-19 u Goraždu danas bila obustavljena, a pacijenti vraćeni kućama, u kasnim popodnevnim satima postignut je dogovor.


Nemaju potpisan ugovor

- Kad je u medijima objavljen taj problem, nađeno je rješenje da od sutra idu testovi, a da se u međuvremenu Klinički centar, Vlada kantona, Ministarstvo zdravstva, zavodi, politika, da se dogovorimo kako će se dalje ta stvar finansijski regulisati. Moram ponoviti da mi ni za prošlu, ni za ovu godinu nemamo potpisan ugovor niti znamo cijenu koliko koštaju ti testovi, niti to imaju drugi kantoni, jer to je sve prošle godine otprilike bilo iz donacija – kazao nam je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde, Salem Halilović.

Podsjetimo, u decembru, a potom i prije nekoliko dana, iz KCUS-a su tražili da se testiranja izvršena u prošloj godini „pokriju“ odobrenjima Zavoda, odnosno garancijom da će takve usluge biti plaćene iz kantonalnog ZZO.

Neplaniran trošak

Prije nekoliko dana zatraženo je da svi uzorci ka UKC Sarajevo budu dostavljani uz takva odobrenja. S obzirom da je samo u prošloj godini izvršeno oko 10.000 testiranja osoba iz BPK Goražde, to bi proizvelo veliki, ali i neplanirani trošak u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.