ZABRINUTI GORAŽDANI

Potok pun opasnih materija i neugodnog mirisa tjera mještane da se isele

Priča o deponiji smeća u Goraždu je poput meksičke serije, jer traje od 2008., kada je obećano da će se koristiti samo godinu, ističe Selimović

Piše: A. Bajramović

4.2.2021

Zagađena voda protječe između kuća. A. Bajramović

Nakon što su dan ranije objavljeni rezultati analize vode iz Šišetskog potoka, koji protječe kroz gradsku deponiju smeća, mještani ne kriju zabrinutost. Kažu da su i bez analiza upozoravali na boju potoka i nesnosan miris koji se širi iz vode. Nakon što su otkriveni teški metali, da je prisustvo olova u vodi koja teče između kuća stotinu puta veće od dozvoljenog, očekuju da se nešto pod hitno poduzme.

Pjena na vodi

- Osim deponije, iznad naših kuća su i azil za pse te fabrika za preradu plastike, pa bi trebalo naći neko hitno rješenje, jer ovdje nećemo moći ni živjeti. Iz potoka imaju neka isparenja, neka pjena je na površini vode, nešto osjećam i glava me boli, pa već razmišljam da nađem stan i idem odavde - kaže Vahid Turulja, stanovnik novog naselja u ulici Mehe Hubjera.

Turulja i Selimović: Ugrožen cijeli grad. A. Bajramović

Enver Silajdžić među prvima je izgradio kuću u novom naselju, stotinjak metara ispod deponije smeća. U ulici dugoj nekoliko stotina metara, koja je nastala nedavno, tako da još nije ni asfaltirana, živi i 17 djece.

Predsjednik MZ Goražde 2 Alen Selimović navodi da problem ekološke bombe iznad grada ne ugrožava samo zdravlje stanovnika u neposrednoj blizini već i cijelog grada.

Ulaganje sredstava

- Priča o deponiji smeća u Goraždu je poput meksičke serije, jer traje od 2008. godine, kada je obećano da će se koristiti samo godinu. Sad je 2021., kažu da nam je potrebno osam miliona da riješimo ovaj problem, pa zar za toliko godina nismo mogli izdvojiti ta sredstva!? Vidimo da su se milioni uložili u neke zidove, mostove za koje ne znamo ni kuda idu, umjesto ovdje, da sada ne idemo da za pomoć molimo FBiH, državu i evropske fondove - ističe Selimović. 

Silajdžić: Čudan miris. A. Bajramović

Kako kaže Siladžić, ujutro kad nema vjetra, nekako se i može živjeti, ali navečer se ne može disati.

- Čudan miris je u zraku i, kad su urađena ispitivanja, naravno da smo još više zabrinuti - dodaje Silajdžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.