SKUPŠTINA BPK

Tužilaštvo provjerava audiosnimak na kojem se dogovara trgovina pozicijama

Poslanik Nijaz Musić (SDA) objavio audio snimak razgovora svojih kolega Edima Fejzića i Sejada Tatarina (Goraždanska priča)

Nijaz Musić objavio audio snimak. Avaz

Piše: A. Bajramović

8.2.2021

Nakon sjednice Skupštine BPK Goražde na kojoj je poslanik Nijaz Musić (SDA) objavio audio snimak razgovora svojih kolega Edima Fejzića i Sejada Tatarina (Goraždanska priča), na kojem navodno dogovaraju trgovinu pozicijama, Kantonalno tužilaštvo vrši provjere i prikuplja dokaze nakon čega će odlučiti o eventualnom pokretanju istrage. Prema riječima glavnog kantonalnog tužioca, Mirsada Bilajca, obavljaju se razgovori sa svim sudionicima.

Podsjetimo, nakon što su predsjedavajuća Skupštine i njena zamjenica, Daliborka Milović (LS) i Edita Velić (DF), pokrenule mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, čime su zaustavili najavljenu smjenu Velić, poslanici većine napustili su vanrednu sjednicu u petak

Dva ministra pod jednim krovom

U sali je potom objavljen sporni snimak. Poslanici većine ubrzo su se vratili u zgradu i održali novu sjednicu na kojoj su smijenili dopredsjedavajuću Velić, a potom i ministricu unutrašnjih poslova Nizamu Rišljanin, a na njeno mjesto imenovali Nermina Karišika.

Iako su se na društvenim mrežama mogli vidjeti komentari da će BPK biti prvi kanton sa “dva ministra pod jednim krovom”, a na posao su jučer zaista i krenuli oboje, na svom radnom mjestu ipak je ostala dosadašnja ministrica Rišljanin.


Nema kvoruma za sjednicu

– Nisam obaviještena o onome što se dešavalo nakon sjednice, a predsjedavajuća Milović MUP-u je jutros dostavila dopis u kojem se navodi da se odluka o mojoj smjeni smatra ništavnom i da u skladu s njom i postupamo – kazala je, pored ostalog, Rišljanin.

Milović je za jutros sazvala sjednicu, ali zbog nedostatka kvoruma ona nije održana. Ona je poručila da vanredna sjednica u petak navečer nije sazvana u skladu sa poslovnikom i ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.