BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Obilježena 27. godišnjica pogibije komandanta Dizdara i njegovih saboraca

Živote su izgubili heroji odbrane Goražda, komandant Ferid Dizdarević i saborci Muris Džananović, Sabahudin Terović, Amir Pašić, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić

Delegacije Vlade BPK i Grada Goražda, boračkih udruženja, rodbina, prijatelji i nekadašnji saborci obišli su mezarja u Kolijevkama i Glamoču. Fena

Fena

10.2.2021

U organizaciji Saveza dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan“ Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, danas je obilježena 27. godišnjica pogibije nekadašnjeg načelnika štaba 43. Drinske udarne brigade, komandanta Ferida Dizdarevića Dizdara i njegovih osam saboraca.

Delegacije Vlade BPK i Grada Goražda, boračkih udruženja, rodbina, prijatelji i nekadašnji saborci obišli su mezarja u Kolijevkama i Glamoču te polaganjem cvijeća odali počast ovim istinskim herojima iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata.


Odali dužnu počast

U pokušaju da iz minskog polja na lokalitetu Kusjevrani u opštini Čajniče izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića koji su noć ranije stradali u akciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja, na današnji dan 1994. godine, živote su na najhumanijem vojničkom zadatku izgubili heroji odbrane Goražda, komandant Ferid Dizdarević i saborci Muris Džananović, Sabahudin Terović, Amir Pašić, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić.

Članovi porodice, njihovi nekadašnji saborci, prijatelji i poštovaoci te zvaničnici BPK-a i Grada Goražda danas su im odali dužnu počast.

Pogibija istinskog heroja

Komandant Ferid Dizdarević posthumno je proizveden u čin pukovnika Armije RBiH te mu je 1995. godine dodijeljeno najviše ratno priznanje značka "Zlatni ljiljan“. Ovim priznanjem posthumno su odlikovani i njegovi saborci Muris Džananović, Vejsil Hasović i Amir Pašić.

- Pogibija istinskog heroja i njegovih osam saboraca bio je najveći i nenadoknadiv gubitak Armije RBiH jer ni u jednoj jedinici na prostoru BiH nije bilo slučajeva da je u jednom danu izgubila načelnika štaba, četiri 'Zlatna ljiljana' i obaveza je da ih se trajno sjećamo - naglasili su predstavnici Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan“ BPK Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.