SASTANAK POSLANIKA

Većina u Skupštini BPK čeka odluku suda, iz opozicije očekuju da smijene i Incka

Na sjednici prije mjesec dana poslanici u Skupštini odlučivali su o smjeni dopredsjedavajuće Skupštine BPK Edite Velić (DF) i ministrice unutrašnjih poslova Nizame Rišljanin, te imenovanju Aide Sirbubalo (DF) i Nermina Karišika na te pozicije

Sa sastanka poslanika. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

4.3.2021

Visoki predstavnik Valentin Incko oglasio se nakon nedavno izvršenih smjena i imenovanja u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BPK Goražde, pozivajući zvaničnike Skupštine BPK Goražde i stranke da rade u skladu sa ustavnim i zakonskim okvirom. U pismu u kojem, kako navodi, ne želi prejudicirati odluke sudova po ovom pitanju, Incko je od Skupštine BPK zatražio “da se vrati na situaciju prije prekida 9. vanredne sjednice”.

Odlučivali o smjeni

Podsjetimo, na sjednici prije mjesec dana poslanici u Skupštini odlučivali su o smjeni dopredsjedavajuće Skupštine BPK Edite Velić (DF) i ministrice unutrašnjih poslova Nizame Rišljanin, te imenovanju Aide Sirbubalo (DF) i Nermina Karišika na te pozicije. Zbog korištenja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa sjednica je prekinuta, ali su poslanici većine održali novu i smijenili Velić i Rišljanin. S obzirom da je procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa zanemarena, smatra Incko, ove odluke treba smatrati nevažećim. U pismu kantonalnim zvaničnicima on očekuje da i budžet BPK Goražde, usvojen 23. februara, ponovo bude razmotren.

Senad Čeljo. A. Bajramović

Iako su mnogi pismo Valentina Incka shvatili kao najavu povratka smijenjenih, poslanici vladajuće većine smatraju da se radi samo o mišljenju OHR-a, a ne odluci.

Edita Velić. A. Bajramović

– Javnost je pogrešno percipirala ovu vijest da se ljudi vraćaju na funkcije. Visoki predstavnik nije donio takvu odluku, on je samo dao svoje mišljenje, a konačnu odluku daće Ustavni sud FBiH. Ako Ustavni sud odluči da su odluke bile nelegalne mi ćemo ih provesti, ali će to biti u okviru ove koalicije od 14 poslanika. Ova koalicija je stabilna i nećemo pristati ni na kakve blokade ni ucjene s bilo koje strane – kazao nam je poslanik Senad Čeljo (SBiH), nakon sastanka poslanika aktuelne većine u Skupštini BPK.

Od OHR-a oni će tražiti pojašnjenje je li “zamjena Bošnjaka za Bošnjaka” (Sirbubalo umjesto Velić, op.a.) na listi pitanja od vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg od naroda. Podsjećaju na sličnu situaciju u TK u kojoj je OHR imao drugačije stavove.


Potvrda stavova

S druge strane, poslanici opozicije pismo OHR-a vide kao potvrdu njihovih stavova da su smjene izglasane na nezakonito sazvanoj sjednici i zanemarivanjem mehanizma zaštite vitalnog interesa, te su zbog toga nevažeće. - Ako se stavovi OHR-a budu ignorisali onda će snositi krivicu zbog još većeg produbljivanja krize, a zato će neko morati i odgovarati. Možda će im pasti na pamet da smijene i visokog predstavnika, jer očigledno smatraju da sa 14 ruku mogu sve. Najmanje što mi očekujemo u ovom trenutku je da premijerka BPK podnese ostavku – kazala nam je Edita Velić (DF).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.