SASTANAK POSLANIKA

Većina u Skupštini BPK čeka odluku suda, iz opozicije očekuju da smijene i Incka

Na sjednici prije mjesec dana poslanici u Skupštini odlučivali su o smjeni dopredsjedavajuće Skupštine BPK Edite Velić (DF) i ministrice unutrašnjih poslova Nizame Rišljanin, te imenovanju Aide Sirbubalo (DF) i Nermina Karišika na te pozicije

A. Bajramović

Sa sastanka poslanika

Foto: A. Bajramović


Visoki predstavnik Valentin Incko oglasio se nakon nedavno izvršenih smjena i imenovanja u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BPK Goražde, pozivajući zvaničnike Skupštine BPK Goražde i stranke da rade u skladu sa ustavnim i zakonskim okvirom. U pismu u kojem, kako navodi, ne želi prejudicirati odluke sudova po ovom pitanju, Incko je od Skupštine BPK zatražio “da se vrati na situaciju prije prekida 9. vanredne sjednice”.

Odlučivali o smjeni

Podsjetimo, na sjednici prije mjesec dana poslanici u Skupštini odlučivali su o smjeni dopredsjedavajuće Skupštine BPK Edite Velić (DF) i ministrice unutrašnjih poslova Nizame Rišljanin, te imenovanju Aide Sirbubalo (DF) i Nermina Karišika na te pozicije. Zbog korištenja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa sjednica je prekinuta, ali su poslanici većine održali novu i smijenili Velić i Rišljanin. S obzirom da je procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa zanemarena, smatra Incko, ove odluke treba smatrati nevažećim. U pismu kantonalnim zvaničnicima on očekuje da i budžet BPK Goražde, usvojen 23. februara, ponovo bude razmotren.

  • Senad Čeljo

    Senad Čeljo

    Foto: A. Bajramović


Iako su mnogi pismo Valentina Incka shvatili kao najavu povratka smijenjenih, poslanici vladajuće većine smatraju da se radi samo o mišljenju OHR-a, a ne odluci.

  • Edita Velić

    Edita Velić

    Foto: A. Bajramović


– Javnost je pogrešno percipirala ovu vijest da se ljudi vraćaju na funkcije. Visoki predstavnik nije donio takvu odluku, on je samo dao svoje mišljenje, a konačnu odluku daće Ustavni sud FBiH. Ako Ustavni sud odluči da su odluke bile nelegalne mi ćemo ih provesti, ali će to biti u okviru ove koalicije od 14 poslanika. Ova koalicija je stabilna i nećemo pristati ni na kakve blokade ni ucjene s bilo koje strane – kazao nam je poslanik Senad Čeljo (SBiH), nakon sastanka poslanika aktuelne većine u Skupštini BPK.

Od OHR-a oni će tražiti pojašnjenje je li “zamjena Bošnjaka za Bošnjaka” (Sirbubalo umjesto Velić, op.a.) na listi pitanja od vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg od naroda. Podsjećaju na sličnu situaciju u TK u kojoj je OHR imao drugačije stavove.

Potvrda stavova

S druge strane, poslanici opozicije pismo OHR-a vide kao potvrdu njihovih stavova da su smjene izglasane na nezakonito sazvanoj sjednici i zanemarivanjem mehanizma zaštite vitalnog interesa, te su zbog toga nevažeće. - Ako se stavovi OHR-a budu ignorisali onda će snositi krivicu zbog još većeg produbljivanja krize, a zato će neko morati i odgovarati. Možda će im pasti na pamet da smijene i visokog predstavnika, jer očigledno smatraju da sa 14 ruku mogu sve. Najmanje što mi očekujemo u ovom trenutku je da premijerka BPK podnese ostavku – kazala nam je Edita Velić (DF).

Više o temi Valentin Incko

NA VRH

Podijeli članak na