GORAŽDE

Forum žena Saveza za bolju budućnost: Humanitarnim akcijama pokušavaju ublažiti tešku socijalnu situaciju

Nastojimo potaknuti i druge da se uključe, kaže Raščić

A. Bajramović
  • Raščić: U fokusu su samohrane majke

    Raščić: U fokusu su samohrane majke

    Foto: AVAZ


Uz ostale aktivnosti, članice Foruma žena Saveza za bolju budućnost (SBB) iz Goražda već duže vrijeme rade na humanitarnim projektima kako bi pokušale ublažiti sve težu ekonomsku situaciju u kojoj žive brojne porodice.

Sve teže

Prema riječima predsjednice Foruma Mirele Raščić, u fokusu su samohrane majke s djecom.

- Redovno pomažemo dvije porodice, jer naše mogućnosti nisu velike, pošto u akcijama učestvuju aktivne članice, od kojih pojedine i ne rade. Svaki mjesec im osiguramo osnovne životne namirnice. Radi se o samohranoj majci četvero maloljetne djece koja nigdje ne radi, te o majci koja ima jedno dijete, a nedavno je ostala bez muža - kaže Raščić.

Ovakve aktivnosti intenziviraju se pred praznike, pa je uoči Bajrama organizirana prodaja kolača, a prikupljena sredstva utrošena su za kupovinu poklona korisnicima Doma za stare, posebno onima koji boluju od dijabetesa, kao i samohranim majkama iz Goražda i Ustikoline.

Ranije inicijative

 - Nastojimo potaći i druge da se uključe u ovakve akcije, bez obzira na to ko ih inicirao. Nismo mi jedine koje pokušavaju promijeniti stvari, jer na ovom planu puno rade i drugi, poput naše sugrađanke Delile Klovo-Kajić, koja redovno organizira „GuGu bazar“. Žena ženu najbolje može razumjeti i pomoći, jer je situacija veoma teška i svjedoci smo koliko naše malo nekome puno znači. Teško je priznati da je iz godine u godinu socijalni status ljudi sve teži - ističe Raščić.

Iz Foruma žena podsjećaju na ranije inicijative SBB-a i pozivaju na što skorije osnivanje javne kuhinje u Goraždu, koja bi mnogima olakšala svakodnevnu borbu za preživljavanje.

NA VRH

Podijeli članak na