NEZADOVOLJSTVO

Osnovan i Sindikat Uprave policije BPK: S kim će Vlada pregovarati

Zakon o policijskim službenicima nikada nije bio gori, kazao Durović

Piše: Al. B.

11.7.2021

Sindikatu pristupilo 89 uposlenih. A. BAJRAMOVIĆ

Nezadovoljni radom Sindikata policije BPK Goražde, dio pripadnika MUP-a BPK osnovao je Sindikat Uprave policije.

Predsjednik novoformiranog sindikata Nusret Sipović kazao je da su njegovi članovi nezadovoljni dosadašnjim načinom ostvarivanja individualnih i kolektivnih prava uposlenih u policiji.

- Zato smo formirali inicijativni odbor, koji je testirao koliko ćemo imati pristalica i, prema našim informacijama, 89 uposlenih, većinom policijskih službenika, pristupilo je ovom sindikatu. Ovo su počeci, a u narednom periodu ćemo imati značajne aktivnosti koje se odnose na potpisivanje kolektivnog ugovora, stupit ćemo u pregovore s Vladom BPK, ali i tražiti veći nivo ostvarivanja prava policijskih službenika - kazao je Sipović.

Uposlenik Uprave policije Samir Durović kaže da već 26 godina radi ovaj posao, da zakon o policijskim službenicima nikada nije bio gori i da će jedna od težišnih aktivnosti biti i vraćanje samostalnosti i slobode policijskih službenika u provođenju zakona.

U narednom periodu bit će zanimljivo pratiti s kojim od dva sindikata policije Vlada BPK Goražde planira započeti pregovore u vezi s kolektivnim ugovorom. Sindikat policije BPK dan ranije je saopćio da je trenutni kolektivni ugovor na snazi do 31. avgusta, ali da i pored dogovora o početku socijalnog dijaloga i formiranja pregovaračkog tima Sindikata policije, odgovora iz Vlade BPK Goražde još nema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.