SKROMNO OBILJEŽAVANJE

Ćulov: Moralne podrške imamo napretek, a konkretna je svedena na minimum

Potrebno je da naša zemlja sistemski riješi potrebe osoba sa invaliditetom, kaže Mirsada Ćulov

Goražde: Ulični štand za promociju proizvoda. Al.B

Piše: A. Bajramović

16.10.2021

Sedamnaesti oktobar obilježava se kao Dan osoba sa cerebralnom paralizom FBiH, a ove godine bit će skromno obilježena i 10. godišnjica Saveza udruženja osoba sa cerebralnom paralizom FBiH. 

Goraždansko udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije obilježava i 25. godišnjicu svog postojanja, te 16 godina rada „Životne pomoći“, radionice koja kroz angažman nekoliko osoba sa invaliditetom olakša svakodnevni život za sve članove.

Pomoć za članove

Mirsada Ćulov: Godišnjica Udruženja. Al.B

- Naravno da nije dovoljno posvetiti nam jedan dan. Potrebno je da naša zemlja sistemski riješi potrebe osoba sa invaliditetom i da ne budemo u svim segmentima zadnji na ljestvici. Iako malih pomaka ima, ipak smo zanemareni, jer čak su i neke manje zemlje u regionu znatno napredovale u odnosu na nas. Mislim da je krajnje vrijeme da država nađe sistemsko rješenje, da se s nivoa države određeni zakoni usklade i urede, da se problemi osoba sa invaliditetom ne rješavaju pojedinačno i ne ovise od nečije dobre volje i toga gdje ta osoba živi – kazala nam je Mirsada Ćulov, predsjednica UOCPID iz Goražda. 

Kada je o Goraždu riječ, ona dodaje kako moralne podrške ima napretek, ali ona konkretnija je svedena na najmanju moguću mjeru. Zahvaljujući vlastitim projektima, Udruženje je ove godine uspjelo osigurati finansijsku pomoć za članove do 15 godina, prehrambene artikle za članove u stanju socijalne potrebe, ortopedska pomagala, a nekima od njih dopremljen je i ogrijev.

Radionica „Životna pomoć“ jedan je od najvažnijih segmenata udruženja i jedan od rijetkih primjera gdje se osobe sa invaliditetom, kroz proizvodnju kućnih papuča, jastuka, posteljine, cekera ... osjećaju društveno korisnima.

Bitne su sposobnosti

Imamović: Javnosti šaljemo više poruke. Al.B

– Imamo lanene cekere, umjesto onih plastičnih vrećina, tako da skrećemo pažnju i na brigu o prirodi. Jako se trudimo da plasiramo naše proizvode, a uvijek nastojimo da uvedemo i nešto novo, pa smo na primjer tokom pandemije izrađivali i hirurške maske i kape. Sa svim ovim aktivnostima mi javnosti šaljemo više poruka, a najvažnija je da su bitne sposobnosti osoba sa invaliditetom, a ne ono što one ne mogu da rade – kazala nam je Amela Imamović, menadžer prodaje.

Povodom Dana osoba sa cerebralnom paralizom, uz podršku Gradske uprave Goražda i BH Telekoma, proizvodi iz ove radionice dijeljeni su građanima na uličnom štandu, s ciljem njihove promocije i nastavka prikupljanja sredstava za osiguranje vitaminizirane ojačane ishrane za članove koji imaju problema sa gutanjem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.