GORAŽDE

Otvoreni Dani Isaka Samokovlije: Književna nagrada nosit će ime uglednog bh. pisca

Ovo vraća Goražde na pozornicu gradova koji imaju svoje pisce, koji dodjeljuju nagrade i tako im podižu jedan trajni spomenik, kaže Tauber

S polaganja cvijeća ispred Doma zdravlja. A. BAJRAMOVIĆ

Piše: Al. B.

16.1.2022

Polaganjem cvijeća ispred biste Isaka Samokovlije u krugu Doma zdravlja u Goraždu, koji nosi njegovo ime, zvanično su otvoreni “Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom”.


Sretni i ponosni

U okviru manifestacije posvećene velikom bh. književniku, osim izložbe „Život i djelo Isaka Samokovlije“ te poetsko-scenskog performansa amaterske pozorišne scene Centra za kulturu, otvorena je i izložba skulptura „Sunce u skulpturi“ autora Jakuba Hubjera.

- Mi smo i sretni i ponosni što manifestacija svake godine počinje ovdje, ispred ustanove koja nosi njegovo ime. Posebno me raduje to što manifestacija nije prekidana ni u vrijeme pandemije - kazao nam je dr. Edin Čengić, direktor Doma zdravlja “Isak Samokovlija”.


Tauber: U duhu Samokovlije. A. BAJRAMOVIĆ

Poseban dan

Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH, ističe da je ovo poseban dan za Goražde, Fojnicu i Sarajevo, gdje je Samokovlija rođen, živio, radio i stvarao.

- Drago mi je da je iz ove sredine pokrenuta inicijativa, koja konačno ulazi u fazu gdje smo odlučili da je nadogradimo. Od ove godine ustanovili smo jednu književnu nagradu za prvu objavljenu zbirku pripovjedaka ili knjigu koja je u duhu pisanja i stvaranja Isaka Samokovlije. Takva nagrada Goražde vraća na pozornicu gradova koji imaju svoje pisce, koji dodjeljuju nagrade i tako im podižu jedan trajni spomenik - kazao je Tauber.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.