80 GODINA POSLIJE

Obilježena godišnjica oslobođenja Goražda i Dan sjećanja

U znak sjećanja na žrtve četničkih zločina iz decembra 1941. i januara 1942. godine, kada su partizanske jedinice oslobodile grad i zaustavile pokolj, u Drinu su bačene ruže

Piše: A. Bajramović

26.1.2022

Ernest Imamović - Avaz
Valerija Skrinjar – Tvrz - Avaz
Sa obilježavanja godišnjice - Avaz
Položeno cvijeće - Avaz
Položeno cvijeće - Avaz
+1

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a, u Goraždu je obilježena godišnjica prvog oslobođenja Goražda u Drugom svjetskom ratu i Dan sjećanja na genocid, tokom kojeg je u Gornjem Podrinju ubijeno više od 8.000 osoba. U znak sjećanja na žrtve četničkih zločina iz decembra 1941. i januara 1942. godine, kada su partizanske jedinice oslobodile grad i zaustavile pokolj, u Drinu su bačene ruže.

O danima užasa svojim zapisima svjedočio je i Rodoljub Čolaković, bh novinar, književnik i član Glavnog štaba NOP-a, koji je tog 26. januara 1942. ušao u krvavo Goražde.

- “Tu na taj most izvodili su pijani ljudi, po zapovijesti svojih pijanih komandanata muslimane i klali ih tupim noževima i često nedoklane bacali u Drinu ili vješali o željeznu konstrukciju mosta. Tu bi oni visili danima, dok ih nečija ruka ne bi strmoglavila u rijeku Drinu. Svaku noć odjekivalo je, u jezovitoj tišini varošice zapomaganje žrtava, ali pomoći nije bilo ni od kuda… I dizao se vapaj nesrećnika, i čulo se potpuno krkljanje, i šibala je po snijegu topla, ljepljiva ljudska krv. Na snijegu i po ogradi mosta ostajali su rumeni tragovi nečovještva i sramote. Svaka kaplja te nevino prolivene krvi ljaga je na velikoj zastavi slobode, koju izrodi srpski hoće da osramote” – podsjetila je na dio njegovih zapisa Amela Džafović – Kešan, zamjenica predsjednika UABNOR-a Goražde.


Temelj nezavisne BiH

Među žrtvama pokolja bile su i Drinske mučenice, pet časnih sestara koje su sa Pala sprovedene do Goražda, gdje su ubijene i bačene u Drinu.

- Drugi svjetski rat i antifašistička borba naših naroda bio je temelj nezavisne i suverene BiH. To je historijska činjenica i mi smo dio naroda koji su se borili protiv zla koje smo ponovo dočekali 90-tih godina – kazao je gradonačelnik Goražda, Ernest Imamović.

- Ponosni smo na naše pretke, na ljude koji su u zlom vremenu, zarad časti i ponosa, hrabro stali kada mnogi nisu smjeli i izborili se protiv do tada najveće sile. Ovdje ne prizivamo prošlost, ovdje smo da pobudimo naša sjećanja, koja su u nama – poručio je Mirsad Ćatić, predsjednik SABNOR-a KS.


Premalo mladih

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su i antifašisti iz drugih gradova BiH, a mnoge je dirnulo i prisustvo slovenačke književnice, novinarke i nekadašnje partizanke Valerije Skrinjar – Tvrz.

– Ne dozvolimo da se u naše misli i djela ušunjaju netrpeljivost i mržnja. To je zlo i ne vodi napretku. Premalo je ovdje mladih ljudi. Mi odlazimo, a mladi trebaju nastaviti čuvati temelje u koje su ugrađeni toliki životi – poručila je Skrinjar – Tvrz.

U okviru programa priređen je i muzički performans učenika OMŠ “Avdo Smailović”, kao i performans Mreže vijeća učenika srednjih škola i Amaterske pozorišne scene Centra za kulturu. Cvijeće je položeno i na groblju Kolijevke, te ispred spomen obilježja djeci Goražda ubijenoj tokom opsade grada od 1992. do 1995. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.