POČAST HEROJIMA

U Goraždu obilježena godišnjica pogibije heroja Ruždije Islamagića i Jusufa Dacića

Islamagić je ranjen 12. aprila 1994. na prvoj liniji odbrane grada, a preminuo je dva dana kasnije u Ratnoj bolnici Goražde

Posjeta mezarima heroja. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

14.4.2022

Članovi porodice, saborci, predstavnici boračkih udruženja i Vlade BPK Goražde položili su cvijeće i proučili fatihu kraj mezara Ruždije Islamagića, komandanta 2. bataljona 43. drinske udarne brigade iz Goražda. Islamagić je ranjen 12. aprila 1994. na prvoj liniji odbrane grada, a preminuo je dva dana kasnije u Ratnoj bolnici Goražde.

Tutić: Za mene je bio i ostao legenda. A. Bajramović

Čovjek, prijatelj, borac

- Ružda sam upoznao 1992. u vrijeme napada na Mujovo brdo iznad Goražda. Tada je došao sa svojom jedinicom i od tada se nismo nikad razdvajali. Imao sam šestoricu braće, petorica nas je bilo u 43. DUB, ali sam sa njim išao više nego sa braćom. Bio je čovjek, prijatelj, borac koji je u svakoj situaciji znao šta da se uradi. Za mene je bio i ostao legenda. Žao mi je samo što je danas ulica koja nosi njegovo ime ruglo u gradu i vjerujem da ni ministri ni načelnici ne znaju gdje se ona nalazi – kaže bivši pripadnik 43. DUB Murat Tutić, te dodaje da mu je dan Islamagićevog ranjavanja bio teži od onog u kojem je i sam teško ranjen. 

U mezarju Pargani položeno cvijeće. A. Bajramović

Vratio se da brani svoj grad

14. aprila 1994. godine Goražde je izgubilo i Jusufa Dacića, a prisutni su bukete cvijeća položili pored njegovog nišana u mjesnom mezarju Pargani. Dacić je ranjen početkom rata i evakuiran u bolnicu u Užice. Nakon dramatičnog bijega iz zemlje koja je slala jedinice u BiH, te liječenja u Njemačkoj, nedovoljno oporavljen vratio se u Goražde da brani svoj grad. Poginuo je također na prvoj liniji odbrane Goražda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.