DRUGI DAN BAJRAMA

Dan šehida obilježen u Goraždu, sutra otvaranje centralnog spomen obilježja braniocima

Na spomen obilježju uklesana su imena 2.115 branilaca Goražda

Piše: A. Bajramović

3.5.2022

Dan šehida obilježen u Goraždu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Drugi dan Ramazanskog Bajrama u BiH se obilježava kao Dan šehida, a program obilježavanja u Goraždu počeo je odavanjem počasti braniocima na centralnom spomen obilježju Goražde – grad heroj svojim braniocima. 

Godišnjica napada

Nakon rekonstrukcije, spomen obilježje izgrađeno u znak sjećanja na pripadnike Armije i MUP-a RBiH koji su poginuli tokom troipogodišnje opsade slobodne teritorije na Drini, bit će otvoreno sutra, na dan kada su 1992. godine srpske vojne formacije krenule u opći napad na Goražde.

- Ovaj prostor je izgubio mnogo ljudi. Na spomen obilježju uklesana su imena 2.115 branilaca Goražda, a porodicama je ostavljen rok u kojem mogu dopuniti podatke koje smo mi dobili, uglavnom konsultujući vojne odsjeke. Pozvao bih građane da sutra u 12 sati prisustvuju otvaranju ovog spomen – obilježja, koje je trebalo biti izgrađeno i ranije – kazao je Nedim Kunovac, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde.


Zahvalnost braniocima

Delegacije su danas posjetile mezarja šehida i poginulih boraca u Glamoču, Omeđku, Baćcima i Kolijevkama. U Sinanbegovoj džamiji imami, vjeroučitelji, polaznici mektebske pouke, članovi Mreže mladih Goraždanskog muftijstva i džematlije proučili su hatma dovu.

- Ovdje smo da se sjetimo ljudi koji nisu žalili svoje živote, kako bismo mi imali ovo što imamo danas. Važno je da nas na ovaj dan ovdje bude u što većem broju, jer onoliko koliko nas bude toliko je i naše dostojanstvo i naša zahvalnost prema njima. Naša država nije možda nije onakva kakva bi trebala biti, ali jeste suverena, nezavisna i mi druge nemamo – kazao nam je Esad ef. Grabus, glavni imam Medžlisa IZ Goražde.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.