PRAVOSNAŽNA ODLUKA

Mirsad Bilajac nakon premještaja s pozicije glavnog tužioca: VSTV protiv VSTV-a

VSTV je drugostepenom postupku uvažilo žalbu disciplinskog tužioca i Bilajca definitivno premjestilo na poziciju tužioca

Bilajac: Premješten s pozicije. Avaz

Piše: Al.B.

5.6.2022

Mirsad Bilajac nije više glavni kantonalni tužilac u BPK Goražde, odlučilo je VSTV. Nakon što je prethodno prihvatilo njegovu žalbu i disciplinsku mjeru preinačilo u smanjenje plaće od 30 posto na godinu dana, VSTV je u drugostepenom postupku uvažilo žalbu disciplinskog tužioca i Bilajca definitivno premjestilo na poziciju tužioca. 

Automatsko upravljanje

Na teret mu se stavljaju nemar i nepažnja u vršenju službenih dužnosti, jer dodjela predmeta u ovom Tužilaštvu nije vršena u skladu sa Pravilnikom o sistemu za automatsko upravljanje predmetima (TCMS), te propuštanje iz neopravdanih razloga da postupi u skladu sa odlukama i zahtjevima VSTV-a jer je, suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, propustio pokrenuti postupak sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BPK.

- Ovo Tužilaštvo ima samo dva tužioca i dodjela predmeta se od 2009. godine vrši putem dežure. Spisak dežura se dostavlja MUP-u i kad se desi događaj MUP se obraća dežurnom tužiocu. Dakle, ne postoje nikakve zloupotrebe ni posljedice a predmeti se dodjeljuju podjednako. Ja sam 2016. godine, na njihov zahtjev, obavijestio VSTV koji sistem koristimo i zatražio da nas, ako smatraju da je ovaj način rada u ovako malom tužilaštvu nije prihvatljiv, o tome obavijeste. Vijeće prihvata obrazloženje, jer nakon tri godine me, uz pohvale za efikasnost u radu, 2019. imenuje za glavnog kantonalnog tužioca – kazao nam je Bilajac.

On dodaje da su se pohvale odnosile na prosječnu brzinu trajanja istraga po čemu je Tužilaštvo BPK najbolje u FBiH.

- Ispada ovdje da je Vijeće protiv Vijeća, jer je VSTV donijelo odluku o mom imenovanju, ne može reći da nije znalo za ovaj način rada, a sad VSTV u sličnom sastavu donosi odluku da se ja premještam. Na ovaj način oni pravdaju smjenu Gordane Tadić, jer i u odluci po mojoj žalbi disciplinski tužilac se poziva na mjeru protiv nje, iako je ogromna razlika jer mi imamo glavnog tužioca i tužioca, a ona je imala 60 tužilaca. U isto vrijeme Radna grupa za strateško planiranje prošle godine je i sama navela da je dodjela predmeta sistemom dežure funkcionalnija – dodaje Bilajac.


Tajni podaci

Kada je riječ o kršenju odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, Bilajac kaže da se tajnim smatraju podaci kojima se ugrožava integritet BiH, ali da ovo tužilaštvo nikad nije ni imalo ovakvih podataka. Sa povjerljivim materijalima u dodir su dolazili samo glavni i kantonalni tužilac, koji su ih čuvali u sefu. Poput drugih pravosudnih institucija, koje nisu postupile po ovom zaključku VSTV-a, očekuju precizna uputstva od Ministarstva sigurnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.