UTVRĐENO Donesene dvije odluke o utvrđivanju javnog interesa

Skupština Distrikta Brčko usvojila Zakon o fiskalnom registru

Od ukupno 171 vrste poreznih davanja više od pola neporeznih davanja nemaju nikakvu svrhu i bit će ukinute

Fena

Poslanici Skupštine razmatrali i odlučili

Foto: Arhiv


Poslanici Skupštine Distrikta Brčko razmatrali su i u drugom čitanju usvojili više zakona.

Skupština je, uz ostalo, donijela Zakon o fiskalnom registru Distrikta Brčko BiH koji će omogućiti upravljanje svim poreznim i neporeznim davanjima u Distriktu. 

Prema riječima direktora Direkcije za finansije Distrikta Brčko BiH Mate Lučića, od ukupno 171 vrste davanja više od pola neporeznih davanja nemaju nikakvu svrhu i bit će ukinute, saopćeno je iz Skupštine Distrikta.

Usvojen je i Zakon o izmjenama Zakona o Direkciji za finansije, Zakon o dopunama Zakona o trezoru i Zakon o dopunama Zakona o Poreznoj upravi Distrikta Brčko BiH.

- Ovi zakoni usvojeni su s amandmanima koji su precizirali da direktori ovih institucija mogu obnoviti mandat samo jednom, odnosno da mogu biti direktori najviše u dva mandata koji traje četiri godine - rekao je predsjedavajući Zakonodavne komisije Skupštine Distrikta Brčko Ljubiša Lukić.

Poslanici su izglasali i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Distrikta Brčko BiH, kao i Zakon o dopuni Zakona o pravnim licima koje osniva Distrikt Brčko.

Usvojen je izvještaj o izvršenju budžeta Distrikt Brčko za period od 1. januara do 30. septembra 2018. godine. Data je saglasnost na Finansijski plan JZU "Zdravstveni centar Brčko" za 2019. godinu i usvojen Program rada Direkcije za finansije Distrikta Brčko BiH. Usvojen je izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Distrikta Brčko za 2017. godinu i Plan revizije za 2019. godinu.

Skupština je donijela dvije odluke o utvrđivanju javnog interesa za Distrikt Brčko BiH za izgradnju dijela puta u mjesnoj zajednici Trnjaci i pristupnog puta u mjesnoj zajednici Gornje Dubravice.

Odloženo je razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima Distrikta Brčko u prvom čitanju, Nacrta zakona o službenicima i namještenicima u Skupštini Distrikta Brčko BiH i Nacrta zakona o advokatskoj djelatnosti Distrikta Brčko BiH u drugom čitanju.

Za narednu sjednicu Skupštine odloženo je i razmatranje specijalnog izvještaja Ombudsmena BiH o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih, odnosno službenih obilježja BiH, kao i informacije o realizaciji kapitalnih projekata, skupštinskih zaključaka, renoviranju operacione sale i subvenciji građanima za potrošnju vode u ruralnim dijelovima Distrikta Brčko, saopćeno je iz Skupštine.

Više o temi Distrikt Brčko

NA VRH

Podijeli članak na