POPLAVE

Civilna zaštita u Brčkom u pripravnosti zbog najavljenih padavina

Nema velike materijalne štete

Srna

Srna

3.6.2019

Distriktu Brčko trenutno je stabilna situacija u vezi s nivoom vodostaja rijeka i rječica, a ekipe Civilne zaštite Distrikta su u pripravnosti zbog najavljenih padavina. Istakli su i kako je tokom vikenda, usljed obilne kiše, došlo do rasta vodostaja rijeka i rječica, a da su pojedine putne komunikacije bile prekinute.  

- Nema velike materijalne štete, jedino su primjetna oštećenja na putevima na koje se voda izlila - izjavio je koordinator za krizne situacije u Pododjeljenju za civilnu zaštitu Vlade Distrikta Brčko Mirsad Hasanbašić. 

On je dodao da nije bilo dojava o pomjeranju klizišta, da se vodostaj rijeke Brke smanjuje, ali da donji tok Tinje još nije stabilan.

- Jutros smo imali problem u donjem toku rijeke Tinje, naseljena mjesta Donji Vukšić, Laništa, a dobili smo dojavu da jednu osobu evakuiramo iz Donjeg Vukšića koja je morala na dijalizu - rekao je Hasanbašić.

On je naveo da je tokom vikenda, usljed velikog nevremena, bilo nekoliko problematičnih lokacija.

Rijeka Tinja se izlila na području mjesnih zajednica Bijela, Prijedor, Bukvik i Donja Skakava - kazao je on.   

Prema njegovim riječima, bilo je problema i u slivu rijeke Brke, u Islamovcu, Zoviku, Donjem Zoviku i Boću.

U Cvijanovićima smo imali problem, desetak domaćinstava je zaplavljeno, ima oštećenja Prijedora i Bijele, Bijele i Cerika i u Donjoj Skakavi. Oštećenja se uglavnom odnose na potkopavanje bankine - istakao je Hasanbašić.  

U centru naselja Brka, u istoimenoj rijeci, formirao se čep od smeća, zbog čega je došlo do povišenog vodostaja i plavljenja nekoliko objekata u neposrednoj blizini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.