KULTURA

Otvoreni "Kazališni susreti BiH" u Brčkom

Uoči izvedbe, prisutne je pozdravio gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić

Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja. Fena

Fena

22.11.2019

 Predstavom "Hamleta u selu Mrduša Donja" Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke, nastalom pod autorskom palicom Ive Brešana u režiji Nikole Pejakovića, u Brčkom su u četvrtak navečer otvoreni 36. kazališni susreti BiH.

Uoči izvedbe prisutne je pozdravio gradonačelnik Brčko distrikta BiH, Siniša Milić, i kazao kako je sve spremno za pozorišnu čaroliju Brčko distrikta BiH.

- Ovo je jedinstvena pozorišna smotra jer okuplja, između ostalog, najvažnija ostvarenja pozorišnih kuća iz regije, koje, kako sam čuo i od selektora, prepoznaju jedan dobar festival i predstave rade prema kriterijima da bi mogle sudjelovati na Susretima - kazao je Milić.

Istaknuo je kako ove godine Kazališni susreti možda imaju i najintrigantniji tematski okvir u kojem su postavljene predstave zarobljene u prošlosti, a u kojima prevladava karakter balkanskog čovjeka.

Prisutnima se obratio i direktor festivala, Jakov Amidžić, kazavši kako publiku očekuje izniman kulturni događaj ali i iznenađenja, od kojih je i predstava od tri sata s pauzama.

Šekspirov Hamlet u ruhu Dalmatinske zagore, tipično brešanovski, zaigrao je u sastavu osmočlanog glumačkog ansambla: Željko Erkić, Aleksandar Stojković Piksi, Ljubiša Savanović, Željko Stjepanović, Vladimir Đorđević, Slađana Zrnić, Nataša Perić i Danilo Kerkez.

Večeras, druge večeri festivala, na repertoaru je predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR "Majka ili sve lutke idu u raj" Nedžme Čizmo u režiji Dubravke Zrnčić Kulenović.

Prateći program nastavlja promocijom knjige "Izabrane drame" Ljubice Ostojić i "Lir, bivši kralj" Žarka Milenića.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.