BRČKO Zavod za zapošljavanje

Otkaze dobilo 220 osoba

Bez posla najviše ostalo trgovaca

Srna

Na evidenciji Zavoda trenutno oko 6.800 Brčaka

Foto: Arhiv


Od proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa na Zavod za zapošljavanje u Brčkom javilo se 220 osoba koje su ostala bez posla, potvrdio je direktor Zavoda Vlado Jevtić.

Najveći broj onih koji su ostali bez posla su sa srednjom stručnom spremom, uglavnom zanimanje trgovac, te da je iz ove oblasti jedan poslodavac otkazao ugovore za 50 radnika.

- Radni odnos nije produžen za 80 osoba, 70 ih je dobilo otkaz iz ekonomskih razloga i zato što su bili tehnološki višak, dok su ostali ugovore otkazali ili svojevoljno ili sporazumno sa poslodavcem - rekao je Jevtić.

  • Jevtić: Novčana naknada

    Jevtić: Novčana naknada

    Foto: Avaz


On je napomenuo da nezaposleni imaju pravo na novčanu naknadu, besplatno zdravstveno osiguranje, kao i dječiji doplatak ukoliko ispunjavaju uvjetee za to.

Jevtić je dodao da će, ukoliko ne dođe do većeg otpuštanja radnika, Zavod imati dovoljno novca za te namjene.

- Visina naknade se kreće od 200 do 920 KM koliko trenutno iznosi prosječna neto plaća u Brčko distriktu. To pravo nezaposlena osoba može da ostvaruje minimalno tri mjeseca, a najviše 12, u zavisnosti od toga koliko ima radnog staža i da li je ranije koristilo novčanu naknadu - pojasnio je Jevtić.

Na evidenciji Zavoda nalazi se oko 6.800 Brčaka.

Više o temi Brčko

NA VRH

Podijeli članak na