BRČKO

Potvrđena optužnica protiv bivšeg zastupnika u Skupštini Brčko distrikta

Tužilaštvo Distrikta stavilo je na teret Ćazimu Dačaju da je u periodu od 2015. do 2020. godine iskoristio službeni položaj zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH

Osnovni sud u Brčkom. Arhiv

A. Ka. / Fena

5.1.2021

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Ćazima Dačaja (55), bivšeg zastupnika u Skupštini Distrikta, za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi s dodjelom grantova udruženjima građana tokom zadnjih pet godina. 

Optužnica je dostavljena Osnovnom sudu Distrikta, gdje je u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti i potvrđena, saopćeno je u utorak iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH. Tužilaštvo Distrikta stavilo je na teret Dačaju da je u periodu od 2015. do 2020. godine iskoristio službeni položaj zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH pribavivši sebi protupravnu imovinsku korist putem zastupničkih amandmana na proračun. On je optužen da je iz grantova dodijeljenih za rad KBS Lokomotiva, ŽNK Centar, Shotokan karate DO i drugih udruženja građana, koje je sam predložio za ovaj vid proračunske pomoći, pribavio korist u iznosu od 130.500 KM. 

Njega se tereti da je s ovlaštenim osobama udruženja, od kojih su neka na njegovu inicijativu s tim ciljem i osnovana, prije uvrštavanja granta u proračun unaprijed dogovarao dio za sebe, kojeg je po isplati i preuzimao, navodi se u saopćenju. 

Nakon sveobuhvatno provedene istrage, Dačaj je u tri tačke optužnice optužen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja sa zapriječenom kaznom zatvora od najmanje tri godine. Tužilaštvo je optužnicom zatražilo da mu se izrekne zabrana vršenja dužnosti zastupnika u Skupštini Distrikta u trajanju od najmanje pet godina i oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.