HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MOSTAR Sigurna kuća ponovo otvorila svoja vrata

Zahvaljujući donaciji međunarodne nevladine organizacije

Autor:M. HODŽIĆ

5.5.2016

Mostarska sigurna kuća, koja je zbog nebrige vlasti lani zatvorena, početkom aprila ponovo je otvorila svoja vrata. Potvrdila nam je to Azra Hasanbegović, predsjednica NVO „Žena BiH“, pod čijim okriljem djeluje ovo utočište za žene i djecu, žrtve nasilja u porodici.

Minimalna sredstva

Hasanbegović ističe da je ponovno otvaranje i rad ove kuće minimalnim sredstvima pomogla jedna međunarodna nevladina organizacija.

- Nismo dobili nikakva sredstva iz budžeta i slično, nego od jedne međunarodne organizacije. To su minimalna sredstva koja će omogućiti da sigurna kuća funkcionira dva do tri mjeseca za hitne slučajeve. Nadamo se da će se u tom periodu izroditi neko rješenje jer sredstva kojima trenutno raspolažemo dovoljna su samo za osnovne troškove i nabavku najnužnijih potrepština - kaže Hasanbegović.

azra-hasanbegovic

Hasanbegović: Iznaći rješenje

Trenutno u sigurnoj kući ne boravi niko niti ima zahtjeva za prijem u ovo utočište.

Hitni slučajevi

- Pretpostavljamo da se u javnosti još ne zna da je otvorena. Mi smo i do sada bili voljni da primimo nekoga ako je stanje tako teško, pa bismo se mi između sebe angažirali da se pruži pomoć. Ali od 1. aprila i zvanično smo otvorili kuću i sigurno smo voljni da za te hitne slučajeve pružimo adekvatnu pomoć - naglašava Hasanbegović, podsjećajući da je SOS broj telefona za sigurne kuće 1265.

Finansiranje kuća

Zakonom je propisano da finansiranje sigurnih kuća sa 70 posto vrši FBiH, a 30 posto je na kantonima. Hasanbegović je ranije kazala kako sa 200.000 KM godišnje mostarska sigurna kuća može funkcionirati u punom kapacitetu, koji podrazumijeva više od 20 žena u kući. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.