MOSTAR Projekt Studentskog centra težak 15,5 miliona KM još na čekanju

Zbog nefunkcioniranja Gradskog vijeća, zakočene investicije

M. HODŽIĆ
09.05.2016 09:38

Da su zbog neodržavanja izbora i nefunkcioniranja Gradskog vijeća u Mostaru, između ostalog, blokirani i višemilionski projekti i investicije, najbolje pokazuje primjer projekta gradnje trećeg paviljona, sportske dvorane i bazena u sklopu Studentskog centra.

Ovaj projekt, vrijedan 15,5 miliona KM, kojim će biti omogućeno zaposlenje više od 40 osoba, još je na čekanju iako su idejni i građevinski projekt završeni još 2014. godine. U međuvremenu, Uprava Studentskog centra pribavila je i urbanističku saglasnost za gradnju.

Ogromna potražnja

- Sve smo završili, ali kako nemamo Gradsko vijeće, ne možemo početi raditi. Kada bi se to riješilo, mi bismo za tri mjeseca mogli startati s gradnjom. Dakle, sve je do vlasti. Mi imamo gotov projekt, koji je razrađen s bankarima i u potpunosti je ekonomski opravdan, jer imamo do tri puta veću potražnju za smještajem u odnosu na sadašnje kapacitete. Za investiciju je najbitnije da postoji tržište, a mi ga imamo, i to ogromno - kaže Dragan Mikulić, direktor Studentskog centra. 

maketa-treceg-paviljona4

Maketa trećeg paviljona

Projektom je, između ostalog, predviđena gradnja novog paviljona sa 125 moderno opremljenih soba, u kojima će smještaj pronaći do 300 novih studenata.

Premostiti problem

Planirana je i gradnja savremene sportske dvorane sa 1.000 sjedećih mjesta te bazena, gabarita od 25 x 12 metara, sa 220 sjedećih mjesta i brojnim sadržajima.  

dragan-mikulic4

Mikulić: Sve smo završili

- Kako još ne znamo hoće li u Mostaru biti izbora, gledat ćemo da to nekako riješimo i premostimo na neki drugi način. Riječ je o velikom i samoodrživom projektu, jer bismo nakon njegove realizacije imali sve na jednom mjestu, po uzoru na američke studentske modele - naglašava Mikulić. 

Američki model

- Mi već funkcioniramo po američkom principu, posebno kada je u pitanju sport, jer naši studenti košarkaši su već u Premijer ligi, a dobojkašice u Drugoj ligi. Imamo i svoj portal te brojne druge sadržaje i aktivnosti. Veći smo od svih ostalih domova u BiH, a što se tiče standarda, mislim da ovako nešto nema ni u Hrvatskoj - ističe Mikulić.

Šustar obećao pomoć

Prilikom posjete Mostaru ministar nauke, obrazovanja i sporta u Vladi Republike Hrvatske (RH) Predrag Šustar izrazio je zadovoljstvo radom i uspjesima Studentskog centra, kazavši kako može biti primjer drugima. Obećao je i pomoć pri gradnji trećeg paviljona.

NA VRH