HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MOSTAR Tužno sjećanje na 13 “zlatnih ljiljana”

Danas godišnjica ukopa heroja iz “Vranice”

M. Sm.

9.5.2016

Učenjem dove, danas će na mostarskim Šehitlucima biti obilježena godišnjica ukopa deset pripadnika Armije RBiH, komande Četvrtog korpusa, “zlatnih ljiljana” Fahira Penave, Alije Čame, Senada Ćehića, Dževada Čolića, Mime Grizovića, Vahidina Hasića, Dževada Husića, Zlatka Mehića, Nenada Milojevića i Nazifa Šarančića.

O njihovoj sudbini nije se znalo punih 14 godina, sve do 2007. godine, kada su ekshumirani iz masovne grobnice Rimski bunar na Gorancima, dok posmrtni ostaci Hasana Balića, Feđe Huskovića i Šefika Pobrića još nisu pronađeni.

- Ovi naši heroji su 9. maja 1993. godine 40 sati odolijevali žestokim napadima artiljerije HVO-a i HV-a na komandu Četvrtog korpusa u zgradi “Vranica”, koja biva zapaljena, ali se oni nisu predali, već su pod punom vojnom spremom krenuli u proboj i spajanje s jedinicama Armije. Izdajom bivaju uhapšeni kod Stare hirurgije, a odvedeni su na Mašinski, danas Strojarski fakultet, prethodno snimljeni kamerama HRT-a, i mučki ubijeni - iznijeli su članovi porodica ovih heroja.

mostar

Mostarski heroji Penava, Husković, Hasić, Milojević, Mehić, Pobrić, Čolić, Grizović, Husić, Balić, Čamo, Ćehić i Šarančić: Mučki ubijeni

Nažalost, oni još čekaju pravdu za svoje najmilije, s obzirom na to da na Kantonalnom sudu u Mostaru nije zakazana statusna konferencija odgođena prije više od godinu u slučaju protiv Mate Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića, optuženih za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima iz mostarske zgrade “Vranica”, u kojoj je bila smještena komanda Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Riječ je o četvrtom ponovljenom suđenju nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio treću oslobađaju presudu. Prvooptuženi u ovom slučaju Željko Džidić je u oktobru 2011. godine, uoči glavnog pretresa, pobjegao u Hrvatsku.

Ž8 = 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.