HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MOSTAR Otvorena moderno opremljena sudnica za stjecanje prakse

Svečanost na Pravnom fakultetu

M. HODŽIĆ

24.5.2016

Radi osposobljavanja studenata za uspješnu primjenu teorijskog znanja u praksi, na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru jučer je, u sklopu manifestacije “Dani prava 2016”, svečano otvorena nova, moderno opremljena sudnica, u kojoj će studenti ovog fakulteta ubuduće stjecati praktične vještine, potrebne za djelovanje kako u bh., tako i evropskom pravnom sistemu.  

Podrška Hrvatske 

Prema riječima dekenese Pravnog fakulteta, prof. dr. Vesne Kazazić, Sveučilište je realiziralo ovaj projekt uz finansijsku podršku Vlade Republike Hrvatske, koja je za ovu namjenu izdvojila skoro 100.000 KM (380.000 kuna). 

Povodom otvorenja ove sudnice, jučer su Kazazić i predsjednik Općinskog suda u Mostaru Marin Zadrić potpisali sporazum o dugoročnoj saradnji u oblasti stručnog i praktičnog usavršavanja budućih pravnika, sudija, tužilaca, advokata i notara. Sudije i stručni saradnici ovog suda izvodit će u fakultetskoj sudnici praktični dio nastave, vježbe, simulirana suđenja i analize slučajeva.

zadric-i-kazazic

Zadrić i Kazazić potpisali sporazum

- U našim istraživanjima ustanovili smo da studenti imaju dosta teorijskog znanja, ali da im nedostaje praksa i stoga smo došli na ideju da realiziramo ovaj projekt. Sada imamo modernu sudnicu, sa svom pratećom opremom, a da ona ne bi ostala mrtvo slovo na papiru, odlučili smo se na potpisivanje ovog sporazuma. To će osigurati da dobijemo pravnike koji će zaista biti praktičari i koji će moći da odgovore savremenim izazovima pravničke struke u BiH i EU - istaknula je Kazazić.

Sudska praksa

Napomenula je kako studenti ovog fakulteta moraju proći i obaveznu sudsku praksu u sudovima u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom i Širokom Brijegu, koja traje 21 dan. Također, uz podršku sudija i stručnih saradnika, imaju i praktične vježbe kako u sudovima, tako i na fakultetu.

Kazavši kako će praktična obuka itekako biti od koristi studentima, Zadrić je istaknuo kako će na ovom mjestu oni osjetiti pravu draž suđenja.

Održano predavanje

U sklopu manifestacije “Dan prava” Fakultet je jučer posjetio i ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji je tom prilikom održao predavanje pod nazivom “Zakon o sudovima kao dio reforme bosanskohercegovačkog pravosuđa”.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.