HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MOSTAR Nagrade za one koji cijene i vole svoju životnu sredinu

Odabrani najljepše uređeni balkoni i dvorišta

M. SMAJKIĆ

25.5.2016

Iako u Mostaru djeluje čak pet komunalnih preduzeća, od kojih su tri nadležna za održavanje i uređenje zelenih površina, svoju prepoznatljivost po brojnom zelenilu, cvijeću, drvoredima, fontanama, ovaj grad davno je izgubio.

Raspisali konkurs

Iako građani često negoduju zbog takvog stanja, među njima postoje i oni koji cijene svoju životnu sredinu i oni koji su svoj odnos prema kulturi življenja počeli graditi još od malih nogu. 

Upravo radi unapređenja odgovornosti prema zaštiti životne sredine, Grad Mostar proljetos je raspisao konkurs za izbor najljepše uređenog dvorišta, odnosno okućnice, školskog dvorišta, balkona i terase stambenih objekata te najuređenijeg gradskog prostora.

- Kako do uređenijeg grada, pitanje je koje svi postavljamo sami sebi i mislim da je ovo jedna od aktivnosti koja će doprinijeti tome da imamo uređeniji grad. Jer, zadovoljstvo je kada vidite koliko se ljudi uključilo u ovu aktivnost, a iako su nagrade simbolične i sigurno nisu motiv, ovim ljudima je drago da se to priznanje vidi – kazao je jučer gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je dodijelio nagrade i zahvalnice dobitnicima za najljepše uređeni životni prostor.

Tako su nagrade u kategoriji najuređenijeg školskog dvorišta dobili OŠ “Bijelo Polje” i “Petra Bakule”, koje su osvojile prvo mjesto, drugo je pripalo Četvrtoj osnovnoj školi i OŠ “Vrapčići”, a treće OŠ “Marin Držić” i Šestoj osnovnoj školi. 

Srednje škole

Među srednjim školama, nagrade su dobili “Juraja Dalmatinca” i Gimnazija Fra Grge Martića, a od ustanova za djecu sa posebnim potrebama, nagrađeni su Osnovna škola za djecu sa posebnim potrebama i Rehabilitacijski centar za osobe sa posebnim potrebama “Sveta obitelj”.

Balkoni i dvorišta

Nagrade za najljepši balkon, dvorište i najuređeniji gradski prostor dobili su Šahida Hadžimusić, Ramiza Ombašić, Jasmin Humačkić, Salko Agbabić, Marjan Bošnjak, Željko Mikulić i Silvana Cvitković. Nagrađeni su i Branko A. Bandić, Milenko Dujmović, Mara Ćorić, Nikola Blažević i Petar Budimir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.