HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

SKUPŠTINA HNK Zasjedanje prekinuto prije usvajanja dnevnog reda

Zapelo zbog ZZO-a i Nezavisnog odbora za izbor šefa policije

Autor:M. SMAJKIĆ

1.6.2016

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer je prekinuta i prije usvajanja dnevnog reda, čije, pak, tačke nisu odavale ništa sporno.

Štaviše, Prijedlog dnevnog reda usvojen je na Kolegiju Skupštine HNK pa mnogi zastupnici nisu očekivali takav scenarij.

Prostorni plan

Ipak, uz Nacrt zakona o izmjenama Zakona o načinu označavanja i evidentiranju naseljenih mjesta, ulica, trgova i kućnih brojeva, kao i odluku o usvajanju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za HNK „Park prirode Hutovo Blato“ za period od 2013. do 2023. godine, na dnevnom redu su se našle tačke čije su skidanje zatražili iz Kluba Hrvata.
 
To su Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Službe za zapošljavanje HNK za 2015. godinu i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja(ZZO) HNK.

Situacija se zakomplicirala kada je predsjednik Kluba Bošnjaka Ajman Šoše iznio prijedlog za dopunu dnevnog reda koji se odnosio na smjenu Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara. Ovaj odbor je zaključkom Skupštine HNK trebao krajem aprila dostaviti izvještaj o radu za 2014. i 2015. godinu, no to još nije učinio.

Nakon toga je uslijedila pauza koja se, umjesto 10 minuta, otegnula na cijela dva sata, a nakon izražavanja nezadovoljstva pojedinih zastupnika, predsjedavajući Kantonalne skupštine Šerif Špago obznanio je prekid sjednice kazavši prisutnima da će objašnjenje dobiti naknadno.

 - Na Kolegiju je bio usaglašen Prijedlog dnevnog reda i zaista mi nije jasno zašto je sve ovo urađeno. Pokušat ćemo u narednih nekoliko dana usaglasiti ova pitanja - kazao nam je Špago.  

Poslali saopćenje

Zanimljivo je da su nedugo po prekidu sjednice iz SDP-a odaslali saopćenje naslovljeno „Raspala se vladajuća većina SDA-HDZ-SBB“ te naveli kako im je žao „što nisu bili u mogućnosti raspravljati o pitanjima od interesa za građane kao što su ukidanje plaćanja markica za zdravstveno osiguranje i mjere za poboljšanje zdravstvenog stanja stanovništva u HNK“.

- To, uopće, ne stoji. Prije svega, SDP, iako je opoziciona stranka, još ima svoje kadrove u Upravnom odboru ZZO-a, kao i u bolnicama. S druge strane, na Kolegiju Skupštine nema SBB-a - rekao nam je šef Kluba ove stranke Osman Macić.

Borba za "zlatnu koku"

Neslužbeno saznajemo da je zahtjev za povlačenje spornih tačaka za Klub Hrvata uslijedio zbog bojazni o tome da neće biti usvojeni izvještaji ZZO-a i Službe za zapošljavanje, kojima rukovode kadrovi HDZ-a BiH. Inače, mandat direktoru i UO ZZO je istekao pa je u cijelu priču utkana i borba za ovu takozvanu zlatnu koku HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.