HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

HNK: Dvanaestorici RVI uručena specifična invalidska kolica

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u HNK

Autor:M. SMAJKIĆ

2.6.2016

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, predsjedavajući Kantonalne skupštine Šerif Špago i ministar za pitanja boraca u Vladi HNK Oliver Soldo uručili su jučer 12-orici stopostotnih ratnih vojnih invalida (RVI) HVO-a i Armije RBiH invalidska kolica s antidekubitalnim jastukom, čija je izrada koštala 42.000 KM.

Specifične potrebe

Nakon primopredaje kolica, RVI su na radnom ručku upoznali predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti s problemima s kojima se susreću. 

U izjavi za novinare, Soldo je kazao da su kolica njemačke proizvodnje i da su izrađena prema specifičnim potrebama i tjelesnom oštećenju korisnika.

 - U našoj evidenciji imamo 42 stopostotna ratna vojna invalida prve skupine. Uspjeli smo za 12 njih, koji su bili u najvećoj potrebi, osigurati sredstva u proračunu za nabavu ovih kolica. Sukladno potrebama i mogućnostima, i ubuduće ćemo pomagati stradalnicima i raditi na poboljšanju kvalitete njihova života -  kazao je Soldo.

Napomenuo je da će nastojati ubrzati postupak u vezi s banjsko-klimatskim liječenjem, tako da bi već u septembru pripadnici ove populacije mogli dobiti mogućnost takve terapije koja im i zakonski pripada.

 - Ova donacija puno nam znači. Mi ne možemo hodati i kolica su naše osnovno sredstvo za kretanje i život. Ministarstvo, Vlada i Skupština osigurali su sredstava koliko su mogli, mi smo zadovoljni i želim im zahvaliti na trudu i pomoći u ime svih RVI -  jučer se zahvalio Adil Škaljić.

Prioritet u radu

Herceg je, pak, istakao da rješavanje problema RVI i njihovih potreba mora biti prioritet u radu Vlade HNK.

Prava i obaveze

 - Ovi ljudi zaslužuju naše divljenje i poštovanje i zato ne smije postojati nijedan razlog da se u potpunosti ne ispoštuju prava i obaveze koje za 42 stopostotna stradalnika prve skupine proizlaze iz Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji - kazao je Herceg.

Imena korisnika

Uz Škaljića, kolica su dobili: Halil Burić, Muhamed Kljako, Enes Studenović, Miro Ćorda, Nafija Čamo, Sanel Đulić, Elmedin Eminović, Pero Ereš, Predrag Mikulić, Zvonimir Mišetić i Josip Jakiša. Svi oni su s područja Mostara, Stoca i Čapljine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.