HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

KONJIC Završen 3. festival glumca BiH

Najboljima proglašeni Selma Alispahić i Izudin Bajrović

M. ĆOSIĆ

7.6.2016

Koncertom Amire Medunjanin završen je 3. festival glumca BiH u Konjicu. Glasovima publike za najglumce proglašeni su Selma Alispahić i Izudin Bajrović i prvi su koji su dobili maske u drvetu s poznatom konjičkom šarom, a koje su specijalno za ovu priliku izradili dizajneri poznate drvorezbarske firme „Rukotvorine" Konjic.

Devet grupa 

- Nagrada mi mnogo znači. Ovaj festival je dragulj u BiH koji treba sačuvati jer je poduhvat pun entuzijazma - kazao je Bajrović.

Najbolja glumica Selma Alispahić naglasila je da joj je čast što je dobila nagradu u gradu koji je prvi ustanovio Festival glumca u našoj zemlji.

- Nagrada dolazi od publike, što mi je posebno drago. Svi treba da se udružimo da ovaj festival traje dugo - kazala je Alispahić.

Inicijator pokretanja Festivala je Benjamin Mušinović, rukovodilac Centra za kulturu Narodnog univerziteta Konjic. Ističe da je, istražujući festivalsku ponudu, došao na ideju da napravi ovakav projekt, koji će prvenstveno slaviti glumca.

- Sretan sam što smo i ove godine ugostili devet pozorišnih grupa, a naša želja je da ovaj festival bude i regionalnog karaktera - kazao je Mušinović. 

Puna sala

Svi glumci koji su igrali u predstavama istaknuli su konjičku publiku kao velikog saradnika u ovom cijelom projektu.

- Festival je beskrajno uspješan, a puna sala u ovom gradu sve govori - kazao je glumac Miki Trifunov, koji je publiku oduševio igrajući u predstavi „Brašno u venama".

selma5

Alispahić preuzela nagradu

Jedinstven događaj 

U predstavi „Brašno u venama" igrali su i Admir Glamočak te Kaća Dorić, koja je kazala da je ovaj festival za nju jedinstven događaj.

Glamočak je naglasio da Konjic ima pravu pozorišnu publiku.

- Nadam se da će ovaj projekt trajati dugo. Zaslužuje sve pohvale i podršku - kazao je Glamočak.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.