HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Kup Jadransko-podunavskih zemalja u lovu na šarana i amura na Ramskom jezeru

Domaćin prvenstva je Sportsko ribolovno turističko društvo "Ramske vode"

Fena

9.6.2016

Kup Jadransko-podunavskih zemalja u lovu na šarana i amura bit će održan na Ramskom jezeru od 01. do 04. jula ove godine.

Domaćin prvenstva je Sportsko ribolovno turističko društvo „Ramske vode“, a pripreme, kao i prijave ekipa već su započele. 

Vladimir Nevistić, predsjednik SRTD „Ramske vode“ kazao je u izjavi za Fenu kako mu je zadovoljstvo biti domaćin jednog ovako velikog prvenstva.

- Ovo je jedna dobra prilika da pokažemo ljepote Rame, gostoprimstvo i da u svijet pošaljemo lijepu sliku o našoj općini. Prvenstvo će pratiti brojni mediji te je zaista prilika da napravimo dobru turističku promociju. Uz nas, kao domaćine, tu je i Sportsko-ribolovni savez BiH na čelu s Tihomirom Popovićem. Kao i uvijek uz nas je općina Prozor-Rama i načelnik dr. Jozo Ivančević te se ovom prilikom zahvaljujemo načelniku na ovoj i svakoj drugoj potpori u radu društva - kazao je Nevistić.

Dodao je kako su prijave ekipa za natjecanje već počele pristizati.

 U hidroakumulaciji Rama registrirano je jedanaest ribljih vrsta iz tri porodice. Iz porodice Salmonidae zabilježeno je prisustvo potočne pastrve, dužičaste pastrve i jezerske zlatovčice. Jezerska zlatovčica unesena je planskim poribljavanjem neposredno nakon punjenja akumulacije. Iz porodice Cyprinidae zabilježene su vrste bijeli klen, strugač, te babuška i šaran. Klen i babuška su uneseni neplanski u Ramsko jezero u drugoj polovici sedamdesetih.

Po prvi put u neretvanskom slivnom području na Ramskom jezeru zabilježeno je prisustvo smuđa iz porodice Percidae, a unesen je planski 1985. godine u svrhu smanjenja brojnosti klena i babuške. Njegovim prisustvom smanjena je brojnost svih vrsta.Prisustvo sunčanice i bijelice zabilježeno je krajem devedesetih, a brojnost varira ovisno o godišnjem dobu.

Populacija šarana, koji ne spada u autohtonu vrstu hidroakumulacije, u brojčanom pogledu zastupljena je velikim brojem. Brojčana zastupljenost srebrnog karasa je dosta velika, i on je zajedno sa šaranom introduciran i dobro se prilagodio na postojeće životne uvjete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.