HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

BEVANDA: Opterećuje nas manjak policijskih službenika

Ministar unutrašnjih poslova HNK

Meliha SMAJKIĆ

13.6.2016

Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), u intervjuu za naš list govori o brojnim problemima koji opterećuju rad MUP-a HNK. To su, s jedne strane, protesti policajaca i prijetnje štrajkom, a s druge, trakavica oko imenovanja policijskog komesara, odnosno nepostojanje policijskog odbora i javnog žalbenog biroa, što na izvjestan način blokira mnoge aktivnosti, kao što je konkursna procedura za prijem policijskih službenika.  

Zasigurno biste voljeli imati relaksiranu atmosferu kada je riječ o imenovanju policijskog komesara, koje je, kako je poznato, sporno za Bošnjake. Kao da se sve to gura pod tepih? 

- U principu, nisam pobornik guranja stvari pod tepih. Jer, mislim da probleme treba staviti na sto i nazvati ih pravim imenom i riješiti. Sve su to životni problemi, koji se mogu odraziti i na sigurnosno stanje, odnosno na sigurnosno stanje građana i njihove imovine. 

Ovaj slučaj za sobom vuče i problem nepostojanja policijskog odbora, kao i prijem policijskih kadeta?

- Nas, doista, opterećuje manjak policijskih službenika. Sada nam nedostaje više od 170 ljudi, a iduće godine, prema nedavnoj projekciji i izvješću naših službi, u mirovinu ide ravno 50 pripadnika MUP-a. Stoga se nadam da će se taj proces otkočiti, jer postoje obećanja politike za to.

Više od 200 policajaca HNK nedavno je zbog duga na osnovu pravosnažnih sudskih presuda održalo protest, a najavljuju i štrajk. Mislite li da će doći do toga?

- Trebamo biti otvoreni i pošteni, a ne igrati se politikanstva i skrivača. Razlog za štrajk odnosio se isključivo na izvršene sudske presude. U ovoj godini su planirana dva miliona KM za sudske presude i to je rečeno na sastanku sa sindikatima. 

Postoji li volja Vlade da se problem riješi?

- Vlada je u ukupnom proračunu za trogodišnje razdoblje za tu namjenu planirala 10 miliona KM i, također, postoje indicije, budući da je, napokon, proračun stabiliziran, da će rebalans ići nagore i u tim sredstvima će se dio odnositi i za presude. Mislim da taj trend pokazuje volju Vlade da se taj problem riješi.

Posebni timovi

MUP i Tužilaštvo HNK odlučili su oformiti operativne timove čija će prioritetna zadaća biti suzbijanje kriminala i rješavanje teških krivičnih djela. Je li ova saradnja novost? 

- U medijima je stavljen akcent upravo na te timove, jer to dobro zvuči. No, glavni akcent je na boljoj suradnji tužitelja i policije, da iznađemo najbolji način rješavanja raznih kaznenih djela radi što bolje efikasnosti. Naravno, ponukani smo bili događajima posljednjih dana i mjeseci, gdje imamo dosta teških kaznenih djela, razbojstava koja nisu riješena, ali budite sigurni da vrlo ozbiljno radimo na otkrivanju tih djela i  nadam se da ćemo uskoro moći pokazati rezultate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.