Savremeni medicinski pristupi pokazuju da prehrana pacijenata nije popratna, već važna komponenta u liječenju. Da bi se podigao nivo nutritivnog pristupa, povećao kvalitet ishrane pacijenata te uvele promjene u bolničkom jelovniku, Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar, zajedno s Institutom za turizam i okoliš Mostar i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije (Hrvatska), organizirala je program stručnog usavršavanja iz dijetoterapije i režimske prehrane.
Klinička prehrana
U ovom programu, koji je novina u BiH, a koji će omogućiti primjenu teorijskih i praktičnih znanja kod dijetoterapije i kliničke prehrane, učestvovali su bolnički kuhari, dijetetičari, klinički nutricionisti, medicinske sestre i drugi uposlenici SKB-a, a prvi rezultati njihovog rada, odnosno slana i slatka jela prezentirani su jučer u hotelu „Mepas" u Mostaru.
Između ostalog, na stolovima s gomilom raznovrsnih jela i hrane našla se i sarma bez mesa, koja je zdravija i jeftinija od obične.
Jedan od vodećih kuhara u Hrvatskoj koji je obučavao uposlenike mostarske bolnice Dragan Visković kazao je da se ova sarma pravi od soje, tofua, integralne riže i ječma.
- U našim bolnicama sve se svodi na meso, krompir i tjesteninu, a to je veliki problem. Nastojimo da uz naše znanje uvedemo u bolnice razne namirnice koje su zdravije, a koje imamo na tržištu. Primjera radi, osim obične tjestenine, imamo i heljdinu, koja je zdravija, potom heljdino brašno, slanutak, ječam, leću, mahune... Potrebno je samo vremena i volje da se uvedu promjene - kazao je Visković.
Visković: Uvesti zdravije namirnice
Kada je riječ o slatkom programu, obuku je vodila predsjednica Saveza slastičara Hrvatske i član Svjetske kulinarske akademije Dragica Lukin.
Peciva od heljde
Ona je istaknula da se od zdravih namirnica može napraviti slatko ili kolač koji može svako jesti.
Lukin pokazuje bezglutensku pitu od jabuka
- Primjera radi, napravili smo peciva od heljde, bezglutensku halvu i pitu od jabuka, koja je rađena s heljdom i voćnim šećerom i koju mogu jesti i dijabetičari i osobe s celijakijom, odnosno svi pacijenti u bolnici - kazala je Lukin.
Hrana kao terapija
Glavna medicinska sestra SKB-a Zdravka Lončar izrazila je nadu da će znanja koja su stečena tokom obuke uskoro biti primijenjena i u praksi. Istaknula je da je u SKB-u odnedavno uposlena i magistra nutricionizma.
- Hrana u bolnici za većinu pacijenata ujedno je i terapija. To je dijetetski režim za pacijente po dijetama koje odredi ljekar - dodala je Lončar.