HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MOSTAR Na bolničkom meniju sarma bez mesa i bezglutenski kolači

Program stručnog usavršavanja iz dijetoterapije i režimske prehrane

M. HODŽIĆ

25.6.2016

Savremeni medicinski pristupi pokazuju da prehrana pacijenata nije popratna, već važna komponenta u liječenju. Da bi se podigao nivo nutritivnog pristupa, povećao kvalitet ishrane pacijenata te uvele promjene u bolničkom jelovniku, Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar, zajedno s Institutom za turizam i okoliš Mostar i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije (Hrvatska), organizirala je program stručnog usavršavanja iz dijetoterapije i režimske prehrane.

Klinička prehrana

U ovom programu, koji je novina u BiH, a koji će omogućiti primjenu teorijskih i praktičnih znanja kod dijetoterapije i kliničke prehrane, učestvovali su bolnički kuhari, dijetetičari, klinički nutricionisti, medicinske sestre i drugi uposlenici SKB-a, a prvi rezultati njihovog rada, odnosno slana i slatka jela prezentirani su jučer u hotelu „Mepas" u Mostaru.
 
Između ostalog, na stolovima s gomilom raznovrsnih jela i hrane našla se i sarma bez mesa, koja je zdravija i jeftinija od obične.

Jedan od vodećih kuhara u Hrvatskoj koji je obučavao uposlenike mostarske bolnice Dragan Visković kazao je da se ova sarma pravi od soje, tofua, integralne riže i ječma.

- U našim bolnicama sve se svodi na meso, krompir i tjesteninu, a to je veliki problem. Nastojimo da uz naše znanje uvedemo u bolnice razne namirnice koje su zdravije, a koje imamo na tržištu. Primjera radi, osim obične tjestenine, imamo i heljdinu, koja je zdravija, potom heljdino brašno, slanutak, ječam, leću, mahune... Potrebno je samo vremena i volje da se uvedu promjene - kazao je Visković.

dragan-viskovic

Visković: Uvesti zdravije namirnice

Kada je riječ o slatkom programu, obuku je vodila predsjednica Saveza slastičara Hrvatske i član Svjetske kulinarske akademije Dragica Lukin.

Peciva od heljde

Ona je istaknula da se od zdravih namirnica može napraviti slatko ili kolač koji može svako jesti.

dragica-lukin

Lukin pokazuje bezglutensku pitu od jabuka 

- Primjera radi, napravili smo peciva od heljde, bezglutensku halvu i pitu od jabuka, koja je rađena s heljdom i voćnim šećerom i koju mogu jesti i dijabetičari i osobe s celijakijom, odnosno svi pacijenti u bolnici - kazala je Lukin.

Hrana kao terapija

Glavna medicinska sestra SKB-a Zdravka Lončar izrazila je nadu da će znanja koja su stečena tokom obuke uskoro biti primijenjena i u praksi. Istaknula je da je u SKB-u odnedavno uposlena i magistra nutricionizma.

- Hrana u bolnici za većinu pacijenata ujedno je i terapija. To je dijetetski režim za pacijente po dijetama koje odredi ljekar - dodala je Lončar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.