HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Brojni kulturni sadržaji u gradu na Bregavi

STOLAC Ususret ovogodišnjoj manifestaciji „Slovo Gorčina“

M. SMAJKIĆ

5.8.2016

Jedina manifestacija koja čuva uspomenu na lik i djelo našeg najvećeg pjesnika Mehmedaliju Maka Dizdara „Slovo Gorčina“ bit će otvorena u petak, 12. avgusta, a tokom trodnevnog trajanja u gradu na Bregavi bit će održani brojni kulturni sadržaji.

Štampanje knjige

Tako će manifestacija, tradicionalno, biti otvorena u gradskom parku u Stocu, nakon čega će na nekropoli stećaka Radimlja biti održana pjesnička večer Darka Cvijetića iz Prijedora, koji je ovogodišnji gost pjesnik „Slova“.

edim-sator4

Šator: Osigurali nagrade

 - Nakon toga uslijedit će dodjela književne nagrade „Mak Dizdar“ za prvu neobjavljenu zbirku poezije, a uprkos finansijski nesklonim vremenima za kulturu, ove godine su osigurane novčane nagrade. Tako prva nagrada iznosi 400 eura, druga 200 eura, a treća 100 eura. No, ono što je još važnije od novčanog dijela nagrade jeste to da prvonagrađeni dobiva i statuetu Gorčina te štampanje knjige pjesama, koja će biti predstavljena na narednoj manifestaciji - kaže nam predsjednik Upravnog odbora „Slova Gorčina“ Edim Šator.

U subotu će, naglašava Šator, u Makovoj hiži biti predstavljen časopis „Život“, a nakon toga će biti održan okrugli sto pod nazivom „O kulturi - stanje i perspektive“. U popodnevnim satima bit će otvorena izložba „Ratni dnevnici“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, dok će navečer biti predstavljena izabrana djela Mile Stojića.

Lanjska dobitnica

 - U nedjelju ćemo uživati u promociji prve knjige pjesama Anite Pajević iz Mostara, koju je žiri prošle godine proglasio najboljom, ali i u izložbi umjetničke fotografije Saliha Borozana pod nazivom „Small town charm“. Za večernje sate je predviđena promocija romana „Boja zemlje“ Elvedina Nezirovića, a manifestacija će biti zatvorena koncertom Boška Jovića - naglašava Šator.

Ovogodišnji žiri

Ko je dobitnik nagrade „Mak Dizdar“ ostaje nepoznanica sve do otvorenja manifestacije, a o najboljima će odlučiti žiri u sastavu: prof. dr. Alija Pirić te književnici Mile Stojić i Miro Petrović.

Konkurs je, inače, bio otvoren sve do 25. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.