HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

KONJIC Čuvanje starih narodnih običaja i pjesmi

"Večer gange i bećarca - Neretvica 2016" u Parsovićima

M. ĆOSIĆ

9.8.2016

Udruženje SIN Neretvica, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Konjic i Mjesna zajednica Neretvica, u okviru manifestacije “Konjička sehara”, organizirali su 10. jubilarni festival izvorne narodne pjesme “Večer gange i bećarca - Neretvica 2016”, koji je održan u Parsovićima.

Ovaj događaj okupio je veliki broj stanovnika konjičke općine, koji čuvaju tradiciju starih narodnih običaja i pjesmi iz ovih krajeva, a publici se predstavilo 11 izvornih grupa, koje su evocirale uspomene na mladalačke dane, kada je ova pjesma odjekivala u svakom selu.

turak-i-hero

 Turak i Hero: Prezentacija običaja

Posebnu pažnju izazvao je nastup ženske grupe, koju čine tri sestre Šehida Gusić, Munira i Mirsada Gostevčić, a koje još od djetinjstva pjevaju narodne pjesme.

- Naša želja je da se ne zaboravlja tradicija, a da pjesma i dalje bude prilika za druženje - kaže nam Munira te naglašava da su aktivne i u Udruženju žena “Most” iz Jablanice.

Idejni tvorac ovog festivala je Ibrahim Turak, koji ističe da je sve počelo iz želje da se kroz okupljanje izvornih grupa podsjeti na život uz pjesmu iz proteklih godina, a sada je ova manifestacija već prepoznatljiva i, uz grupe iz Konjica, okuplja i one iz Jablanice, Trnova i Hadžića te iz godine u godinu ima sve veći značaj.

tri-sestre4

Sestre Šehida, Munira i Mirsada

- Želimo da na ovaj način i mlađim generacijama prezentiramo tradicionalne običaje i pjesme iz naših krajeva, a ovo je prilika i za druženje - kaže predsjednik Udruženja SIN Ibro Hero.

Najprije su na ovom festivalu zapjevali članovi izvorne grupe iz Parsovića, a grupu iz Bjelimića činili su Mujica Voloder, Mujo Podumnjak i Šerif Čomaga.

Nastupili su i članovi izvorne grupe iz Umoljana, Buturović polja, Galjeva, Lizoperaca, Glavatičeva, Glodnice, Homolja i Podorašca, a Kulturno-umjetničko društvo “Preporod” Konjic i KUD “Hrasnica” izveli su zanimljive koreografije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.