HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

ĆUBELA: Nakon kamera za rano otkrivanje požara, nabavljamo i Air Tractor

PLANOVI Direktor Civilne zaštite HNK za "Avaz"

M. SMAJKIĆ

24.8.2016

Da sezona požara u Hercegovini ne jenjava, potvrđuju svakodnevni izvještaji vatrogasnih jedinica, koji govore o tome kako, naprimjer, mostarski i čapljinski vatrogasci znaju imati i više od 20 intervencija dnevno!

Pune ruke posla imaju i vatrogasci u drugim hercegovačkim mjestima, a do sada, srećom, nije bilo potrebe za angažiranjem helikoptera ili kanadera iz susjedne Hrvatske.

Tehnički detalji

No, da je nabavka letjelice za gašenje požara imperativ, pokazalo se nebrojeno puta do sada. Stoga su i u Upravi za vatrogastvo i civilnu zaštitu HNK zasukali rukave te se svojski angažirali u projektu “Holistic”, koji finansira Evropska unija, a u kojem učestvuje 20 partnera iz osam zemalja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Slovenije, Albanije, Grčke, Crne Gore i Srbije i čija je ukupna vrijednost osam miliona eura.

- Do 15. septembra, do kada je rok, definitivno ćemo u nekoliko pograničnih općina ugraditi kamere za rano otkrivanje požara, odnosno u Neumu, Ravnom i Čapljini. To je u završnoj fazi, jer su tenderi okončani, prošli su i rokovi žalbe tako da su ostali još samo neki tehnički detalji - otkrio nam je direktor Uprave Eugen Ćubela.

Prema njegovim riječima, kamere će biti instalirane na najviša mjesta u ovim općinama, a kada se požar detektira, automatski će se kontaktirati Operativni centar civilne zaštite u HNK u Mostaru, nakon čega će se organizirati akcija gašenja.

- Naravno, naredni korak bit će nabavka Air Tractora za Hercegovinu, jer kanader, zbog konfiguracije našeg terena, nije pogodan. Oni imaju mali manevarski prostor tako da vodu mogu uzimati jedino s jezera, ali i to je, narodski rečeno, knap - govori nam Ćubela.

eugen-cubela-1

Ćubela: Kamere u Neumu, Ravnom i Čapljini

Cijeli kanton

Stoga su se Air Tractori, kako naglašava, pokazali najboljima i CZHNK će definitivno učiniti sve da nabavi letjelicu koja će biti stacionirana u Mostaru.

- Jasno, letjelica će opsluživati cijeli kanton. Jer, šta će nam kamere, kada ih postavimo, ako se požar nema čime ugasiti, pogotovo kada je riječ o nepristupačnom i kontaminiranom terenu - ističe Ćubela.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.