HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Jablanica: Održan 8. sajam zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva

Manifestaciju otvorio načelnik Općine Salem Dedić

Fena

23.9.2016

Osmi sajam zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva održan je jučer u Jablanici, u organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja te općine.

Salem Dedić, načelnik općine Jablanica, prigodni uvodnim obraćanjem, te izražavanjem zahvalnosti za veliki broj prisutnih, kao i izlagača, kojih je svake godine sve više, proglasio je Sajam otvorenim.

Na sajmu je učestvovalo 40 poljoprivrednih proizvođača iz Jablanice, Konjica, Prozor-Rame i Stoca.

Admir Đelmo, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja općine Jablanica kazao je u izjavi za Fenu kako je zadovoljan odzivom ali i asortimanom proizvoda poljoprivrednih proizvođača.

- Veoma sam zahvalan i zadovoljan što su se proizvođači potrudili da donesu i izlože dosta kvalitetne proizvode, čime su uljepšali manifestaciju. To nam pokazuje kako je poljoprivreda u Jablanici jedna veoma uspješna grana od koje svake godine sve više i više ljudi gleda da ostvari svoje porodične male biznise - kazao je Đelmo.

Manifestaciji su pored mnogobrojnih građana, prisustvovali i čelnici općine Jablanica, predstavnici političkih partija, te ministri u Vladi HNK-a Donko Jović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša.

Jović je u izjavi za Fenu kazao kako su se prije nekoliko godina organizatori spomenute manifestacije obratili ministarstvu s idejom da se pomogne pri održavanju takvih manifestacija.

- Mi smo to odmah prepoznali i ovu sajamsku manifestaciju uvrstili u manifestacije od značaja za županiju. Zadnjih nekoliko godina pomažemo organiziranje ove manifestacije, u okviru naših mogućosti, a duboko sam uvjeren da ćemo taj trend nastaviti i ubuduće - kazao je Jović.

Dodao je kako ove godine također daju sredstva za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta, odnosno rekultivacije.

- Natječaj traje do 26. septembra, i to je jedan od načina da ovim ljudim koji su na sajmu pomognemo financijski u njihovoj proizvodnji. Vjerujem da ćemo već od iduće godine konačno, imati u Proračunu novčana sredstva za poticaje te da ćemo biti u mogućnosti da još više pomognemo poljoprivrednim proizvođačima - dodao je Jović.

Na kraju sajma, najboljim izlagačima, uručene su plakete i zahvalnice.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.