HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

HNK: Nakon 10 godina čekanja, započela deratizacija

Vlada u budžetu osigurala 113.490 KM

M. HODŽIĆ

12.10.2016

Nakon pauze od skoro deset godina, jučer je na području cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) započelo provođenje jesenje sistemske deratizacije. Posao je dodijeljen firmi „Eko-Bel“ iz Laktaša, koja je, nakon provedene procedure, izabrana za najpovoljnijeg ponuđača. Za ovu svrhu bit će utrošeno 113.490 KM, a sredstva je u budžetu za ovu godinu osigurala Vlada HNK.

Peticija građana

Udruženje „Vrisak“, koje je lani organiziralo potpisivanje peticije kojom se zbog najezde glodara i bojazni od zaraznih oboljenja od nadležnih tražila hitna deratizacija, pozdravilo je ovu odluku Vlade.

monika-cubela4

ĆUBELA: Prikupljeni potpisi

- Mi smo lani prikupili 2.500 potpisa građana Mostara i konačno se deratizacija provodi na dobrobit svih - istakla je Monika Ćubela, portparol Udruženja.

Pero Pavlović, portparol Vlade HNK, istakao je da će se ovaj proces provoditi u skladu s pravilima struke, dodajući da je ostvarena i tijesna saradnja s jedinicama lokalne samouprave.

Obuhvaćene zone

Deratizacijom će u gradskim i prigradskim zonama biti obuhvaćene javne i zelene površine, obale površinskih vodotoka, centralne deponije, kao i neorganizirana odlagališta smeća, odgojno-prosvjetni i kulturni objekti i njihovi prostori, kolektivni centri, objekti javnih zdravstvenih ustanova, vjerski objekti i groblja, kanalizacijske mreže sa šahtovima i izlivnim kolektorima te javna mjesta na kojima postoji mogućnost razmnožavanja glodara.  

pero-pavlovic4

PAVLOVIĆ: Pravila struke

Stručni nadzor

Stručni nadzor obavljat će Zavod za javno zdravstvo HNK, sanitarne inspekcije i higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, a kantonalni sanitarni inspektor zadužen je za inspekcijski nadzor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.