HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

"Srebrenički cvijet" prodat za 1.500 KM

Izložba Edine Jugo u Mostaru

M. H.

27.12.2016

U organizaciji Mostarskog muftijstva, Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, Kulturnog centra „Kralj Fahd“ i Kulturno-edukativnog centra „Sehara“ protekli vikend je upriličena prva samostalna izložba islamske kaligrafije „Moć kalema“ autorice Edine Jugo, profesorice vjeronauke u mostarskoj Srednjoj mašinsko-saobraćajnoj školi. 

Izložbu je otvorio muftija mostarski Salem ef. Dedović, dok je radove predstavio njen mentor i mostarski kaligraf s brojnim međunarodnim priznanjima Munib Obradović, koji je naglasio da je ovo prva samostalna izložba mlađih mostarskih kaligrafa.

Tako je Jugo predstavila svojih 30 radova u sulus dželil, sulus adi i divani rukopisu, među kojima i kaligrafski rad „Srebrenički cvijet“, koji je na izložbi prodat po cijeni od 1.500 KM, a cjelokupan iznos namijenjen je u humanitarne svrhe stradalničkom narodu Sirije.  

Autorica je na ovom radu u obliku srebreničkog cvijeta ispisala kur'anski ajet „Ko ubije nekoga koji nije ubio nikoga na zemlji kao da je poubijao čitav svijet, a ako neko bude uzrok da se nečiji život spasi, kao da je spasio čitav svijet“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.